woensdag, 12. december 2007 - 16:41

Europees Vasculair Centrum azM krijgt subsidie

Maastricht

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) krijgt een projectsubsidie van € 127.830,00 voor de verdere ontwikkeling van een Europees Vasculair Centrum Maastricht Aachen. In dit internationale centrum voor topzorg en toponderzoek zal bijzondere expertise en klinische zorg op vasculair gebied op internationaal topniveau worden aangeboden. Door grensverleggend onderzoek wordt de nieuwste wetenschappelijke kennis verworven die vervolgens als basis voor nieuwe en/of verbeterde diagnostische en behandelingsmethoden kan dienen.

De subsidie van de Provincie zal onder andere gebruikt worden voor het maken van een website. Het azM wil via de website potentiële gebruikers van zorg en onderzoekers attenderen op het feit dat er in deze regio excellente zorg wordt geleverd en toponderzoek plaatsvindt. Daarnaast wil het azM zich met behulp van de site presenteren aan potentiële investeerders (bedrijven) die samenwerking zoeken met het centrum en/of zich hier willen vestigen. Het azM zal de subsidie ook inzetten voor het vanaf 2010 naar Maastricht halen van het Europees Congres voor Vasculaire Chirurgie. Dit driedaagse congres van internationale allure vindt momenteel jaarlijks afwisselend plaats in Marseille en Amsterdam en wordt georganiseerd door professor Jacobs van het azM. Behalve het op de kaart zetten van de Euregio Maas-Rijn als vestigingsplaats van een vasculair centrum van wereldklasse, heeft dit congres ook een directe economische spin-off in de vorm van bestedingen tijdens het congres. Op deze manier zet dit ‘high-level’ congres (Zuid) Limburg en de Euregio op de kaart als Europese kennisregio op topniveau. De combinatie van topzorg met topresearch in het Europees Vasculair Centrum, vormt een katalysator voor nieuw te ontwikkelen en aan te trekken bedrijvigheid en biedt kansen voor het regionale MKB. Dit initiatief kan leiden tot acquisitie van bedrijven naar de regio en biedt, op termijn, mogelijkheden voor nieuwe starters. Door deze vorm van gerichte acquisitie wordt de totale keten van research, productontwikkeling tot toepassing in de kliniek georganiseerd.

Met de ontwikkeling van een Center of Reference for Cardiovasculair Diseases wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van het cluster Healthcare van de Versnellingsagenda. Dit project sluit tevens aan bij de programma’s ‘Innoveren in Limburg’ (Healthcare) en het programma ‘Investeren in mensen’ (zorg).

Het initiatief past ook in de samenwerking tussen het Universitätsklinikum Aachen (UKA) en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). Beide ziekenhuizen streven naar een Europees center of Reference op het gebied van hart- en vaatziekten. Als eerste stap wordt op het gebied van de vaatchirurgie nu al samengewerkt in een zogenaamd Europees Vasculair Centrum.
Provincie:
Tag(s):