vrijdag, 31. augustus 2007 - 16:50

(Ex) werknemers lichten UWV voor miljoenen op

Regio

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) op 28 augustus en op 31 augustus 2007, in het zuiden van het land, acht mensen aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting.

Aanleiding voor het onderzoek is een aangifte van de voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. Deze aangifte vloeide voort uit een intern onderzoek van het UWV. Kort daarna werden huiszoekingen gedaan. Hierbij werd de administratie van meerdere bedrijven in beslag genomen en werd een banktegoed van ruim een miljoen euro bevroren.

Onder de verdachten zijn (oud-) werknemers van het UWV. De verdenking is dat er misbruik werd gemaakt van een regeling om mensen met een arbeidshandicap makkelijker aan het werk te krijgen. Werkgevers kunnen onder de zogenaamde Korting- en Vrijstellingsregeling een deel van de afgedragen basispremie WAO terugkrijgen van het UWV. De verdachten boden bedrijven hun diensten aan bij het indienen van aanvragen voor deze regeling.

Zij zouden vervalste aanvragen hebben ingediend. Op basis van die onjuiste aanvragen werd er meer uitgekeerd, dan waar de bedrijven recht op hadden. De (oud-) werknemers van het UWV zouden hen hierbij hebben geholpen door hen toegang tot de gegevens van het UWV te bieden. Het UWV is hierdoor voor enkele miljoenen benadeeld.
Provincie:
Tag(s):