zondag, 23. december 2007 - 14:53

Excelsior boekt historische overwinning op Ajax

(Elfvoetbal) Excelsior heeft in eigen huis een historische overwinning geboekt door met 2-1 te winnen van Ajax. Nooit eerder wonnen de Kralingers van deze tegenstander. Na vier wedstrijden weet Excelsior bovendien weer eens punten te pakken. Ajax laat de kans liggen om PSV voorbij te gaan op de ranglijst en weer koploper te worden.

De Amsterdammers begonnen veel te slap aan het duel met de laagvlieger in de eredivisie. En dat leidde tot een snelle achterstand. Kees Luijckx jaagde vanaf de aftrap goed door en veroverde de bal. De huurling van AZ gaf mee aan Mitchell Pique en die schoot de bal al na dertig seconden achter Maarten Stekelenburg. Na dit ideale begin zakte Excelsior ver in. De voorsprong werd gekoesterd en de Amsterdammers mochten het spel maken. Dat lukte maar moeilijk op het bevroren veld. Excelsior hield een blok van zeven verdedigers achterin en daar kwam Ajax niet langs.

Excelsior deed de hele wedstrijd waar het goed in is, verdedigen, en loerde vooral op de counter. Dat had in de tweede helft al snel succes. Vijf minuten na de thee brak Excelsior uit en kon Pique uithalen. Stekelenburg kon maar half redden en de bal belandde voor de voeten van Geert den Ouden. De Excelsior-spits kon makkelijk de 2-0 binnenschieten.

De frustraties aan Ajax-zijde werden steeds groter en dat kwam het spel niet ten goede. Veel Ajacieden haalden een onvoldoende. Het verdedigingsblok van de Rotterdammers vertoonde steeds meer barsten en scheuren, maar hield stand.

Het enige Amsterdamse doelpunt viel dan ook uit een dood spelmoment. John Heitinga mocht vanaf twintig meter uithalen. De verder goed keepende Ronald Graafland kon deze inzet maar half redden. Twee Ajacieden kwamen inglijden en uiteindelijk promoveerde Hedwiges Maduro de inzet tot een doelpunt.

De goal gaf Ajax iets meer zelfvertrouwen. Luque, Suarez en Huntelaar kregen namens de bezoekers nog kansen, maar achterin gaf Ajax logischerwijs ruimte weg. Excelsior kwam via Den Ouden en Pique nog dichtbij een derde treffer.

Een grotere vernedering bleef echter uit voor Ajax. Ajax-trainer Adrie Koster kon niet tevreden zijn over de prestaties tegen zijn oude club. De Amsterdammers zien door het verlies Feyenoord aan zich voorbij gaan op de ranglijst en staan nu derde.

Excelsior pakt na vier speelrondes weer punten. Daardoor stijgt het één plek, maar vooral belangrijk is dat het uitloopt op Heracles Almelo en Willem II.
Categorie:
Tag(s):