zaterdag, 27. oktober 2007 - 23:21

Excelsior en Heracles delen punten

Excelsior en Heracles hebben in een boeiend degradatieduel op Woudestein de punten verdeeld. Beide concurrenten speelden met de intentie om te winnen en gunden elkaar geen millimeter ruimte. Hoewel het alles behalve hoogstaand was, leverde dit een boeiende wedstrijd op waarin de aanvallers genoeg kansen kregen om het duel te beslissen. Toch kwamen allebei de ploegen niet verder dan één treffer.

De trainers Ruud Brood van Heracles en Ton Lokhoff van Excelsior bestempelden deze onderlinge ontmoeting vooraf als één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. De kans om afstand te nemen van een directe concurrent. Het was dan ook niet verwonderlijk dat het spel in de eerste helft op en neer golfde. Beide ploegen creërden voldoende mogelijkheden, waar zo nu en dan slordig mee werd omgesprongen. Er vielen slechts twee treffers. In de vijfde minuut was het Heracles dat op voorsprong kwam nadat Glusevic een corner van Van den Bergh fraai had binnengekopt. Binnen tien minuten was het echter alweer gelijk. Een voorzet van Sebastiaan Steur werd door Tjeerd Korf in één keer fantastisch op de volley genomen: 1-1. Een prachtig doelpunt en een verdiende tussenstand. Het bleek achteraf het meest bruisende kwartier van de wedstrijd.

De tweede helft was een stuk minder sprankelend dan de eerste. De spelers toonden niet de felheid van voor de rust en speelden een stuk voorzichtiger. De angst om fouten te maken straalde er vanaf. Pas in de laatste twintig minuten kwam er weer wat leven in de brouwerij. Het was Excelsior dat het dichts bij een tweede treffer kwam, maar Martin Pieckenhagen manifisteerde zich in die fase als de man van de wedstrijd. Knappe inzetten van Kees Luijckx en Jos van Nieuwstadt werden knap gered door de doelman van Heracles. Vooral de kopbal achteruit van Van Nieuwstadt, die recht in de kruising leek te vliegen, werd fraai tot een hoekschop verwerkt.

In diezelfde minuut kreeg Jeffrey Altheer namens Excelsior een open kans. Na goed doorkoppen van Van Nieuwstadt leek hij vrij voor doelman Pieckenhagen uit te glijden en raakte de bal daardoor maar half. Een zacht rolletje was het gevolg. Vijf minuten voor tijd hield Pieckenhagen zijn ploeg opnieuw knap in de wedstrijd. Weer pakte de goalie een goede kopbal van Van Nieuwstadt. Van Dieren schoot de rebound van dichtbij, hoewel niet te missen, op de buitenkant van de paal.

In de slotseconden van de wedstrijd was Heracles-aanvaller Everton nog dicht bij een wonderschone treffer. In het strafschopgebied probeerde hij de bal over Ronald Graafland te lobben, maar de doelman van Excelsior wist er met zijn vingertoppen nog net aan te komen.

Het bleek het laatste wapenfeitje van de wedstrijd. Het uiteindelijke gelijspel was gezien het spelbeeld volkomen terecht. Een uitslag waar beide ploegen weinig mee opschieten. De kans om de onderste regionen van de Eredivisie te ontvluchten is hiermee voorlopig verspeeld. Excelsior blijft na dit resultaat op de zeventiende plaats staan. Heracles is veertiende.