donderdag, 15. november 2007 - 10:32

Export blijft flink groeien

Amsterdam

Het volume van de uitvoer van goederen, na correctie voor werkdageffecten, was in september 9 procent groter dan een jaar eerder. In juli en augustus was er een volumetoename van 10 procent. Het groeitempo van de uitvoer lag in het derde kwartaal beduidend hoger dan in het eerste halfjaar.

Het volume van de invoer steeg in september met bijna 7 procent. De groei van de invoer was in het derde kwartaal iets hoger dan in het eerste halfjaar.

Vooral als gevolg van hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten waren de in- en uitvoerprijzen respectievelijk 2 en 1 procent hoger dan in september 2006. In augustus was er, voor het eerst in ruim drie jaar, nog sprake van licht lagere in- en uitvoerprijzen.

Het handelsoverschot bedroeg 3,9 miljard euro. Dit is 0,6 miljard euro meer dan een jaar eerder. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 29,4 miljard euro. Dat is 7 procent meer dan in september 2006. De toename van de uitvoer naar EU-landen en niet-EU-landen was ongeveer even hoog. De invoer steeg met 6 procent tot 25,5 miljard euro. De waarde van de invoer uit EU-landen was 9 procent hoger, die uit niet-EU-landen 1 procent.

Nederlandse bedrijven exporteerden in september vooral meer voeding, chemische producten en minerale brandstoffen. De import van chemische producten nam sterk toe.
Categorie:
Tag(s):