woensdag, 18. april 2007 - 9:34

Extra gordelcontroles tijdens verkeersveiligheidscampagne 'Gordel om'

Fryslân

De politie Fryslân voert van half maart tot eind mei in de hele provincie extra gordelcontroles uit, dit in navolging van de landelijk campagne van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat: “Heeft iedereen z’n gordel om?� De politie richt haar aandacht speciaal op de kinderbeveiligingsmiddelen.

Goochem het gordeldier wordt uitgedeeld als beloning voor het dragen van de gordel door een kind. In maart 2006 is nieuwe regelgeving ingevoerd voor het gebruik van kinderzitjes in de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd zitje of op een zittingverhoger zitten, zowel voor als achter in de auto. Kinderen jonger dan drie jaar mogen uitsluitend vervoerd worden in een kinderzitje. Op www.kinderzitjes.nl is meer informatie te vinden over deze nieuwe regelgeving.

In de eerste maand van de gordelcampagne, van half maart tot en met half april, deelde de politie Fryslân in de gehele provincie bijna 1100 bekeuringen uit voor het niet dragen van de gordel.

Uit onderzoek van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) over het jaar 2006 blijkt dat 96% van de Friese bestuurders een gordel om heeft en 97% van de voorpassagiers. Het draagpercentage in Fryslân ligt hiermee hoger dan landelijk (voor bestuurders en voorpassagiers 94%. Van de achterpassagiers draagt 74% de gordel; hier is een stijgende lijn zichtbaar. Het draagvlak voor gordelcontroles onder Friese automobilisten is de afgelopen jaren weinig veranderd: 83% vindt de controles heel zinvol. Met de regelgeving rond de gordelplicht is 90% het eens. Deze percentages komen overeen met het landelijk beeld.
Provincie:
Tag(s):