vrijdag, 5. oktober 2007 - 9:28

F-16 oefening voor NAVO-examen op vliegbasis Eindhoven

Eindhoven

Op vliegbasis Eindhoven oefent van 8 oktober tot en met 12 oktober een F-16 detachement van vliegbasis Leeuwarden ter voorbereiding op het NAVO-examen "Operational Evaluation". In totaal nemen twaalf F-16 jachtvliegtuigen deel aan de oefening en ongeveer zeshonderd militairen.

Tijdens de oefening starten en landen dagelijks op drie momenten F-16’s. Deze vluchten zullen overdag en ‘s avonds plaatsvinden. Na 23.00 uur wordt niet meer gevlogen. Op vrijdag 12 oktober vertrekken de toestellen weer naar Leeuwarden.

De oefening vindt plaats in het kader van het driejaarlijkse NAVO-examen dat eind november 2007 moet worden afgelegd. Vóór de uiteindelijke evaluatie van de NAVO volgt nog een inspectie door de eigen luchtmacht. Deze oefenweek is de derde van in totaal vijf oefenweken.

De laatste twee vinden plaats in week 46 van 12 tot en met 16 november en week 48 van 26 tot en met 30 november. Doel van de oefeningen is om onder moeilijke omstandigheden, tijdens een fictieve uitzending naar het buitenland zo goed mogelijk te presteren. Om dit zo realistisch mogelijk te maken, wordt vanaf een andere vliegbasis geoefend.

Er is gekozen voor vliegbasis Eindhoven omdat daar de infrastructuur voor het opereren met F-16’s aanwezig is. Voor de vliegbewegingen is voldoende geluidsruimte aanwezig binnen de geluidszonering.
Provincie:
Tag(s):