maandag, 27. augustus 2007 - 9:38

Feest Oud Lunterse Dag uit de hand gelopen

Lunteren

De festiviteiten rond de Oud Lunterse Dag zijn zondagavond uit de hand gelopen en uitgemond in een vechtpartij met de politie. Voorzover bekend zijn daarbij geen gewonden gevallen. Wel heeft de politie geprobeerd enkele aanhoudingen te verrichten maar de verdachten zijn in het tumult ontkomen. Met veel moeite heeft de politie laat op de avond de rust weten te herstellen.

De sfeer tijdens de festiviteiten was goed toen een klein incident de sfeer deed omslaan. Een automobiliste probeerde stapvoets langs een menigte te rijden op de Dorpsstraat. Toen er op een gegeven moment glas op haar auto viel raakte de vrouw in paniek waardoor ze even afgeleid was en een driejarig kind aanreed. Het kind bleek niets te mankeren, maar de menigte – veelal kennelijk flink onder invloed van alcohol – keerde zich tegen de vrouw.

Aanwezige politieagenten wisten het conflict in eerste instantie te sussen maar op een gegeven moment keerde het publiek zich tegen hen. Daarbij zouden onder meer bedreigingen zijn geuit naar de agenten waarop een van de betrokkenen werd aangezegd dat hij was aangehouden.

Vervolgens ontstonden er schermutselingen waarbij met glas naar de agenten werd gegooid. Een aantal agenten en beredenen werden op een gegeven moment dusdanig in het nauw gedreven dat zij door collega’s met de wapenstok moesten worden ontzet. Ook een diensthond van de politie werd daarbij door het publiek geslagen.

Met hulp van diverse surveillance-eenheden elders uit de regio slaagde de politie er uiteindelijk in rond elf uur de rust te herstellen. Omstreeks half twee ’s nachts kon de politie zich terugtrekken nadat de sluiting ordelijk was verlopen.

De districtschef van het district West-Veluwe Vallei laat weten in overleg te gaan met de organisatie van de festiviteiten en de gemeente om herhalingen in de toekomst te voorkomen. Verder zal nader onderzoek plaatsvinden naar de gebeurtenissen op en rond de Dorpsstraat. De politie zegt de identiteit van enkele betrokkenen te kennen en sluit meerdere aanhoudingen de komende tijd niet uit.
Provincie:
Tag(s):