zaterdag, 4. augustus 2007 - 18:51

Fernando Alonso pakt omstreden pole position in Hongarije

De pole op de Hungaroring is een prooi geworden voor Fernando Alonso doordat hij in zijn laatste snelle ronde zijn teamgenoot net te snel af was. Tweede werd dus Hamilton, Heidfeld start morgen als derde. De eerste Ferrari-coureur vinden we op plaats vier, Raikkonen posteerde zich op deze plek. Opvallend goed was ook de kwalificatie van Rosberg, hij mag morgen als vijfde starten in Williams-bolide.

Op een zonnig en droog circuit nabij Budapest wordt de kwalificatie door de Nederlandse renstal van Spyker afgetrapt. De vervanger van Christijan Albers, Sakon Yamamoto is één van de coureurs die als eerste de baan op gaat om de kwalificatie te openen. Zijn teamgenoot bij Spyker, Adrian Sutil, zal drie snelle ronden doen en is de eerste coureur die de eerste tijd neer zet.

Scuderia Toro Rosso-rijder Vitantonio Liuzzi en Takuma Sato schieten daar snel onder. De Spykers kunnen dit weekend niet tippen aan de snelheid van de tien teams voor hen. Toyota-coureurs Ralf Schumacher en Jarno Trulli zetten dan de snelste tijden neer. Opvallend is de eerste snelle ronde van Sebastian Vettel, de debuterende Scuderia Toro Rosso-coureur is sneller dan zijn teamgenoot.

Met nog acht minuten te gaan laat Heikki Kovalainen zijn goede vorm zien, de Renault-coureur zet met een 1:21.096 de voorlopig snelste tijd neer. Met nog ruim zes minuten te gaan komen de toppers op de baan, Lewis Hamilton gaat als eerste onder de 1:20.000. Ferrari-rijder Kimi Raikkonen kan niet tippen aan de snelheid van de McLarens. Met nog drie minuten te gaan komen de topteams weer naar binnen in de pitstraat. De coureurs denken veilig te zijn voor het eerste kwalificatiedeel. De eerste uitvallers zijn Yamamoto, Sutil, Vettel, Sato, Barrichello en Button. Jenson Button won vorig jaar nog de race, maar kon zich vandaag niet onderscheiden.

De Toyota-coureurs zetten snelle tijden neer, vooral Jarno Trulli is erg snel onderweg. De Italiaan zet eveneens een tijd onder de 1:20.000 neer. Lewis Hamilton gaat zelfs nog sneller over het Hongaarse circuit, hij wekt de indruk dat de snelste tijd op dit circuit wel eens een lage 1:19.000 kan zijn. Felipe Massa is niet snel genoeg onderweg om de kop van het veld aan te vallen en hij komt naar binnen in de pitstraat. Er zijn problemen met de bolide van Felipe Massa, de Braziliaan wordt na een pitstop teruggeroepen en hij stopt nog in de pitstraat. Met nog ruim drie en een halve minuut te gaan staat Massa nog buiten de tien snelsten.

Robert Kubica is ook nog niet veilig en maakt nog snel een pitstop bij het team van BMW Sauber. De Pool wisselt naar harde banden voor een laatste snelle ronde. Met nog tien seconden te gaan voordat de vlag valt zijn Kovalainen, Kubica, Wurz, Massa, Davidson en Liuzzi nog niet veilig. Kubica rijdt zich in zijn laatste ronde maar nét veilig. Uitvallers zijn Coulthard, Wurz, Davidson en Liuzzi. Opvallende uitvaller is Felipe Massa, de Braziliaan leek problemen met zijn bolide te hebben. Ondanks dat hij vanochtend in de derde vrije training nog de snelste was, kwam hij vandaag niet tot in de top tien kwalificatie.

De derde kwalificatiesessie gaat van start met het team van McLaren, met Hamilton als voorlopig snelste, Trulli, Raikkonen, Rosberg, Fisichella, het gehele team van BMW Sauber, Schumacher en Webber. Wederom zijn het sterke prestaties van Webber en Rosberg die hun teamgenoten ruim verslaan.

Terwijl de motoren stationair lopen in de pitstraat bereiden de coureurs zich voor op het opbranden van benzine. De minirace gaat van start. In de eerste tien minuten van de derde kwalificatiesessie gebeurt er bijzonder weinig. Alleen Kimi Raikkonen probeert Fernando Alonso in te halen, het lukt de Fin echter niet omdat de Spanjaard geen ruimte geeft aan de Ferrari-coureur. Met nog zes minuten te gaan, rijden veel coureurs richting de pitstraat.

Met nog vier minuten te gaan zet Nick Heidfeld een snelle tijd neer, Raikkonen, Rosberg en Kubica zitten daar goed bij. Fernando Alonso laat dan van zich spreken, alle tekenen wijzen erop dat McLaren er met de pole position vandoor gaat. Met nog anderhalve minuut te gaan staan beide McLaren-coureurs achter elkaar in de pitstraat. Bij Alonso gaat echter de pitstop niet volgens plan en Hamilton moet daardoor een zeer snelle ronde neerzetten om nog voor het vallen van de vlag zijn snelle tijd te kunnen verbeteren. Met nog tien seconden te gaan zet Raikkonen de derde tijd neer. Hamilton redt het op twee seconden na niet. Nico Rosberg gaat dan naar plaats vier terwijl Nick Heidfeld zich naar de derde tijd rijdt.

In zijn laatste snelle ronde is Alonso erg snel onderweg, de Spanjaard pakt de pole position. Hamilton start daardoor morgen op het vuile gedeelte, als tweede. BMW Sauber-coureur Heidfeld start morgen als derde. Raikkonen mag morgen als vierde starten, achter hem op plaatsen vijf en zes Rosberg en Schumacher. Kubica en Fisichella starten morgen als zevende en achtste.
Categorie:
Tag(s):