zaterdag, 20. oktober 2007 - 22:31

Feyenoord blijft koploper na minimale zege in derby

Feyenoord heeft de koppositie in de Eredivisie met succes verdedigd. De ploeg van trainer Bert van Marwijk won in een zeer matige derby met 1-0 van Excelsior. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst kroonde zich tot matchwinner.

Van een derbysfeer was in de eerste helft absoluut geen sprake. Er was weinig strijd, Excelsior leunde voornamelijk achterover en liet Feyenoord het spel maken. De thuisploeg speelde echter in een veel te laag tempo en zonder creativiteit. Pas na een half uur veerden de toeschouwers in de uitverkochte Kuip op, toen Roy Makaay een schot losliet dat eindigde op de vuisten van Excelsior-doelman Ronald Graafland.

Makaay was na 41 minuten opnieuw in de buurt van de openingstreffer, maar vanaf 25 meter raakte hij de paal. De grootste kans van de eerste helft was voor de Kralingse bezoekers. Geert den Ouden kreeg kort voor rust een vrije doortocht richting Henk Timmer, maar had op het beslissende moment niet genoeg kracht meer om de 0-1 op het bord te zetten. Via Timmer verdween de bal naast, waarna scheidsrechter Björn Kuipers de toeschouwers uit hun lijden verloste door voor het einde van de eerste helft te fluiten.

Ook in de tweede helft viel er aanvankelijk weinig te genieten. Luigi Bruins kreeg een kans, maar zijn ex-ploeggenoot Graafland redde. Na 61 minuten liet Bert van Marwijk Chun-Soo Lee zijn debuut maken. Zeven minuten later schreeuwde de hele Kuip om een penalty nadat Lee onderuit ging, maar Sigourney Bandjar speelde keurig de bal. Bij gebrek aan creativiteit van de aanvallers stoomde verdediger André Bahia maar eens op, maar zijn schot verdween een halve meter naast het doel.

Terwijl bij Excelsior de krachten langzaam wegvloeiden, zette Feyenoord in het laatste kwartier nog even aan. Eerst stuitte Makaay nog op Graafland, maar de uitblinker aan Excelsior-zijde moest in de 77ste minuut toch capituleren. Vanuit een redelijk lastige hoek werd de goalie gepasseerd door een schuiver van Giovanni van Bronckhorst, die via de binnenkant van de paal in het net verdween: 1-0.

Daarna speelde Feyenoord de wedstrijd geroutineerd uit, zonder daarbij iets weg te geven. Makaay kreeg nog een kansje op aangeven van Lee, maar zijn poging verdween naast. Door de minimale zege mogen de Rotterdammers zich voorlopig koploper blijven noemen. De voorsprong op PSV is één punt.
Categorie:
Tag(s):