zondag, 26. augustus 2007 - 17:04

Feyenoord neemt na rust ruim afstand van NAC

Feyenoord heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. In een zonovergoten Kuip won de ploeg van Bert van Marwijk met 5-0 van een zwak NAC, dat in Rotterdam-Zuid niet veel meer deed dan verdedigen.

In de eerste helft had Feyenoord moeite om door de wit-gele muur van NAC te breken. Er was te weinig beweging voorin en omdat de buitenspelers Jonathan de Guzman en Luigi Bruins telkens naar binnen trokken, konden de verdedigers en middenvelders de bal vaak niet kwijt. Daardoor werd de bal achterin vaak eindeloos rondgetikt.

Het was dan ook niet verrassend dat de openingstreffer tot stand kwam na een aanval door het midden. De diepgestuurde Giovanni van Bronckhorst werd na 21 minuten ongelukkig in het strafschopgebied neergelegd door Tyrone Loran. Roy Makaay benutte de door Jack van Hulten gegeven penalty feilloos: 1-0. Pas aan het einde van de eerste helft werd Feyenoord opnieuw gevaarlijk. Eerst zag Tim de Cler zijn poging worden gekeerd door Jelle ten Rouwelaar en in blessuretijd verdween een bekeken lob van Makaay net over de goal. NAC, dat vooral naar Rotterdam leek te zijn gekomen om de schade te beperken, ondernam voor rust weinig aanvallende pogingen. Slechts Ronnie Stam kwam met een schot uit de tweede lijn in de buurt van Henk Timmer.

Na rust liep het een stuk vlotter bij de thuisploeg en was het duel snel beslist. In de 49ste minuut kopte Ron Vlaar uit een indraaiende vrije trap van Nuri Sahin de 2-0 binnen. Zes minuten later combineerde Tim de Cler met Makaay in het strafschopgebied. De linksback was niet zelfzuchtig en liet Sahin van dichtbij Feyenoors derde maken. Het Legioen ging er eens goed voor zitten en werd op haar wenken bediend. De Guzman zorgde met een prachtige vrije trap voor 4-0 en na mooi voorbereidend werk van Makaay tikte de doorgelopen Sahin zijn tweede en Feyenoords vijfde binnen. NAC was nog dichtbij een eretreffer, maar de vrije trap van Anthony Lurling spatte uiteen op de lat. De rebound van Loran werd door Henk Timmer uit het doel geranseld.

In het laatste kwartier speelde Feyenoord de wedstrijd professioneel uit en gaf het geen kans meer weg. Als de ploeg wat meer had aangezet, had de score zelfs nog hoger kunnen oplopen. Na twee wedstrijden heeft de Stadionclub nog steeds geen tegengoal en heeft het zelf al acht doelpunten gemaakt. NAC beschikt over de omgekeerde cijfers: nul doelpunten en acht treffers tegen.