woensdag, 29. augustus 2007 - 8:29

Fiat 500 verdient vijf sterren bij crashtest

Den Haag

De nieuwe kleine Fiat 500 verdient royaal de maximale vijf sterren voor bescherming van de volwassen inzittenden. In de iets grotere compacte middenklasse behalen ook de gloednieuwe Peugeot 308 en Kia Cee’d deze 5 sterren. De vierde geteste auto, de Renault Twingo, stelt op diverse onderdelen teleur. De Renault Twingo komt slechts in de middenmoot op een niveau dat zijn concurrenten van 5 jaar geleden al bereikten. Dat blijkt uit de laatste crashtesten van Euro NCAP.

De Fiat 500 haalt zijn score door 7 airbags, waaronder een knie-airbag voor de bestuurder. Deze knie-airbag zorgt voor goede bescherming van de knieën bij een botsing. De bescherming van kinderen is redelijk, maar zou beter kunnen als in een zijbotsing de hoofdjes van de kinderen beter binnen de omhulling van de zitjes zouden blijven. Vooral voor het kind van 1,5 jaar is dat nu nog onvoldoende.

De nieuwste versie van de Renault Twingo biedt een redelijk goede beveiliging van inzittenden met een 4 sterren-score. In zijn klasse is dat een niveau, dat de concurrenten van 5 jaar geleden behaalden. Voor een merk als Renault valt dat tegen. Maar daarnaast is te betreuren dat de Twingo alleen in de geteste duurdere Dynamic-versie voorzien is van zij-airbags. In de goedkopere Authentic- en Accès-uitvoeringen, die wellicht meer verkocht gaan worden, zitten geen zij-airbags. De veiligheid voor de inzittenden wordt dan waarschijnlijk nog een stuk lager.

De ANWB vraagt EuroNCAP alleen versies met de minste standaard veiligheiduitrusting te testen, omdat daarmee fabrikanten beter worden gestimuleerd al hun modellen een betere veiligheid te geven.

De nieuwe Peugeot 308 haalt eveneens royaal 5 sterren met zijn 34 punten. Naast de complete uitrusting aan bekende soorten airbags is er ook een knie-airbag en wordt de inzittende zo goed door de gordels opgevangen, dat deze ook niet tegen het dashboard aan knalt. De bescherming voor kinderen is zeer goed (4 sterren), de veiligheid voor voetgangers is heel behoorlijk, vooral voor kinderen (3 sterren). Alleen voor volwassenen zijn er nog te veel gevaarlijke punten op de motorkap.

De KIA Cee’d biedt zeer goede bescherming aan volwassen inzittenden en vooral zeer goede bescherming aan kinderen, beide beoordelingen met de maximale 5 respectievelijk. 4 sterren als gevolg. Als deze auto, net als de Fiat 500 en de Peugeot 308, ook een goed werkende knie-airbag had gehad, was deze auto helemaal een topper geweest.
Categorie:
Tag(s):