vrijdag, 21. september 2007 - 11:48

Fiat Grande Punto Abarth, kleine krachtpatser met 155 pk

Lijnden

Een roemrijk verleden komt opnieuw tot leven, een allesoverheersende passie die vandaag de dag sterker is dan ooit tevoren: dit was de inspiratie voor het plan van Fiat Group Automobiles om de naam Abarth te herintroduceren. Abarth, dat altijd synoniem staat voor krachtige, aantrekkelijke auto’s, uitdagingen, passie en spanning, is terug met een nieuw programma om de honger van autosportliefhebbers te stillen.

De basis voor het eerste Abarth-project, dat later met meer modellen wordt uitgebreid, is de Grande Punto – die sinds september in Italië leverbaar is. In Zwitserland is de auto aan het eind van het jaar te koop, waarna andere landen in de loop van 2008 zullen volgen.

De introductie van de Grande Punto Abarth is een ode aan het leger kleine Fiats van weleer die door de ‘magische handen’ van Abarth een krachtig, dynamisch en sportief karakter kregen. De Grande Punto Abarth is uitgerust met een 1.4 turbo benzinemotor met 155 pk. In combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak is de motor goed voor een topsnelheid van 208 km/u en een acceleratie van 0-100 km/u in 8,2 seconden.

De Grande Punto Abarth is niet alleen een compacte high-performance auto; hij is tevens veilig en vriendelijk voor het milieu. Veilig, omdat de tuning niet ophoudt bij de motor en aërodynamica. Ook de remmen en de set-up zijn opnieuw ontworpen om bestand te zijn tegen de verbeterde prestaties. Daarnaast is hij ook milieuvriendelijk, omdat hij, ondanks het feit dat hij veel meer vermogen heeft dan het model waarop hij gebaseerd is, voldoet aan dezelfde regelgeving op het gebied van geluid en emissies (Euro 4 goedgekeurde motor).

De viercilinder 16V motor (1.368 cc met een turbo die is voorzien van een vaste IHI-geometrie) levert 155 pk bij 5.500 tpm en een maximumkoppel van 206 Nm bij 5.000 omwentelingen. Wanneer de ‘power boost’ modus wordt geactiveerd, loopt het maximumkoppel op tot 230 Nm bij 3.000 tpm (ruim 10% meer) en past de elektronische stuurbekrachtiging de set-up aan voor een sportiever gevoel in het stuur. Schijfremmen zijn rondom gemonteerd en de voorste remmen zijn geventileerd en voorzien van een vaste Brembo remklauw met dubbele zuigers.

De ophanging is gebaseerd op de bewezen set-up van de Fiat Grande Punto (McPherson veerpoten en anti-roll bar, torsiestang ophanging achter), die op details is aangepast: de anti-roll bar is breder geworden (19 mm diameter), de voorste veren zijn 20% stijver en de ophanging is met 10 mm verlaagd. Na deze aanpassingen ligt de auto als een blok op de weg, zonder daarbij zijn hoge comfortniveau te verliezen. Het veilige karakter van de auto wordt benadrukt door het standaard ESP-systeem, dat niet kan worden uitgeschakeld (vooral met het oog op jonge bestuurders).

Technische specificaties: Grande Punto Abarth 1.4 turbo (155 pk)

Motor
4 cilinder lijnmotor, 4 kleppen per cilinder, 1.368 cc
Vermogen: 155 pk bij 5.500 tpm
Max koppel 206 Nm bij 5.000 tpm (230 Nm bij 3.000 tpm in ‘sport’ modus)
Drive-by-wire gaspedaal zonder mechanische verbinding
Supercharged met IHI RHF3-P10.5 turbo met vaste geometrie

Transmissie
6-versnellingen; handgeschakeld

Ophanging en besturing
Voor: McPherson veerpoot en anti-roll bar
Achter: Torsie-as ophanging
Verlaagde sportophanging
Elektrische stuurbekrachtiging met ‘power boost’ modus

Remmen
Vaste remklauw voor: Brembo M4x40, dubbele zuigers
Geventileerde remschijven voor, ø 305 mm x 28 mm
Remklauw achter met ø 54 mm zuiger
Remschijf achter ø 264 mm x 11 mm.

Carrosserie
Dieper doorgetrokken bumpers voor en achter

Wielen
Aluminium, 7� x 17�
Banden: 215/45-17
Categorie:
Tag(s):