dinsdag, 20. november 2007 - 11:29

Fietsers meer groen in Brabantse gemeente Grave

Grave

Fietsers in het Brabantse Grave krijgen bij slecht weer of wanneer het kouder is dan 10 graden vaker groen licht. Maar ook wanneer het verkeer rustig is zal het stoplicht de fietsers twee of drie keer groen licht geven in plaats van één keer.

Het gaat om een experiment van de provincie Noord-Brabant, die de kruising van de N324 en de Trompetterstraat als eerste vriendelijker wil maken voor de fietsers. Door deze maatregel hoopt de provincie dat het fietsen door rood zal afnemen, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Om de actuele weersomstandigheden op het kruispunt te meten, is een weerstation bij het kruispunt geplaatst en gekoppeld aan de verkeerslichten. Veel fietsers maken, zeker tijdens de spits, gebruik van deze kruising. Daarnaast is de verkeersregeling technisch geschikt voor deze proef.

“Dit is een mooi voorbeeld van hoe de techniek van vandaag de dag ingezet kan worden voor een veiliger verkeer. Al die mogelijkheden moeten we benutten. We willen de verkeersveiligste provincie worden en dit draagt daar hopelijk aan bij�, zegt gedeputeerde Cora Steffens.

De gemeente Oosterhout heeft overigens ook een soortgelijk verkeerslicht geplaatst dat fietsers voorrang geeft bij regen. Deze regeling geeft fietsers prioriteit bij regen of bij het begin/einde van schooltijden. De regeling in Grave houdt rekening met de verkeersdruk van het overige verkeer en kijkt daarnaast niet alleen naar regen, maar ook naar temperatuur.

Tegen het eind van dit jaar moet blijken of de proef is geslaagd. Dan wordt tevens bekeken of meerdere verkeerslichten ‘fietsvriendelijk’ worden aangepast.
Provincie:
Tag(s):