maandag, 22. oktober 2007 - 9:14

FIOD-ECD en politie start onderzoek fraudezaken

Amsterdam

Maandag starten circa 25 medewerkers van de FIOD-ECD en de politie Amsterdam Amstelland een tiental onderzoeken naar mogelijke gevallen van faillissementfraude. Dit maakt het openbaar ministerie (OM) bekend.

Het gaat om fraudezaken waarbij geen deugdelijke administratie en inlichtingen zijn verstrekt aan de curator en/of waarbij goederen werden onttrokken aan de boedel. Het gemiddelde nadeel per zaak ligt tussen de 50.000 euro en 100.000 euro. Het betreft in totaal 11 verdachten die allemaal verbonden zijn met de Amsterdamse regio. De actie staat onder leiding van een Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie Amsterdam.

Door de samenwerking tussen FIOD-ECD, politie en Openbaar Ministerie is het mogelijk om op 1 dag binnen 1 regio een dergelijke actie uit te voeren. Met deze actie beoogt Justitie in de regio Amsterdam in een klap een aantal kleine faillissementsfraudeurs aan te pakken en te voorkomen dat deze fraudeurs nieuwe rechtspersonen zullen starten.

Faillissementsfraude vormt een serieuze bedreiging voor de integriteit van het bedrijfsleven en leidt tot ernstige economische schade. Uit onderzoek van het WODC (Onderzoeksrapport Fraude en misbruik bij faillissement, januari 2006) is gebleken dat de schade als gevolg van frauduleuze faillissementen in 2006 circa 700 miljoen euro bedroeg.

De FIOD-ECD is naast het bestrijden van fiscale fraude tevens belast met het bestrijden van financieel economisch fraude zoals beleggingsfraude, witwassen en faillissementsfraude.
Provincie:
Tag(s):