vrijdag, 28. september 2007 - 8:34

FNV bang voor 'uitverkoop' bij DSM

Sittard-Geleen

“Ze slaan door. Het is een grote opruiming en uitverkoop, vooral van de productieactiviteiten die grote onrust zal veroorzaken onder de werknemers�. Zo reageert FNV Bondgenoten op de verkoop van twee fabrieken van chemieconcern DSM zoals aangekondigd in de bijgestelde meerjarenvisie (Vision 2010) die donderdag is gepresenteerd.

Bestuurder Henk van Rees: "Er is terecht grote aandacht voor innovatie en research en ontwikkeling, maar de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, Feike Sijbesma, slaat door. Hier is niet alleen sprake van 'nieuwe bezems vegen schoon', maar van een grote opruiming en uitverkoop, vooral van de productieactiviteiten in Limburg en Nederland."

Volgens hem worden de aandeelhouders in de watten gelegd. "Die krijgen er 20 procent dividend bij. Het zoet is dus weer voor hen en het zuur voor de werknemers."

De anti-infectivesactiviteit in Delft en Agro kunstmest in Limburg staan al in de etalage. Daar komen het Limburgse Melamine Elastomeren en Special Products in Rotterdam bij. Dat laatste heeft gevolgen voor achthonderd werknemers.

"Vooral op Chemelot, de grootste productiesite van DSM in Limburg, komt dit hard aan", zegt Van Rees. "Na de grote reorganisatie van de afgelopen jaren, die al honderden banen heeft gekost, was er eindelijk wat rust. Tot vandaag. Nu is er opnieuw grote onzekerheid."

De bond is evenzeer ongerust over de impact hiervan voor DSM Limburg in zijn geheel. Hij eist een nieuw werkgelegenheidspact. "Wij hebben in 2004 een werkgelegenheidsconvenant gesloten met DSM waarin zij hebben toegezegd tot eind 2007 40 miljoen te investeren in Chemelot."

Hij vervolgt: "Nu DSM zich qua productie steeds meer terugtrekt uit Limburg ben ik er knap ongerust op of het concern nog wel genoeg betrokkenheid zal blijven houden met de provincie en de site en of ze daarin zal blijven investeren. Dit is de bakermat van DSM en dat schept verplichtingen, ook voor de toekomst."
Provincie:
Tag(s):