dinsdag, 13. november 2007 - 11:22

FNV roept pensioenfonds-bestuurders op tot actie tegen Birma

Amsterdam

Total, Chevron en SBM Offshore moeten hun activiteiten in Birma stoppen en de banden met het militaire regime verbreken. Doen ze dat niet, dan dienen de Nederlandse pensioenfondsen hun beleggingen in deze bedrijven terug te trekken. Dat is de strekking van een brief van FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak aan de bestuurders van pensioenfondsen waarin de FNV vertegenwoordigd is.

De FNV richt haar pijlen specifiek op de olie- en gassector vanwege de grote inkomsten die hieruit voortvloeien voor het Burmese regime. Total, dat benzinepompen heeft in Nederland, evenals Chevron onder de naam Texaco en het bagger- en offshorebedrijf SBM – het vroegere IHC Caland – zijn westerse bedrijven die actief zijn in Birma. De FNV onderzoekt nog de betrokkenheid van een aantal zeer grote Aziatische bedrijven. Het gaat dan om Petro China, het eveneens Chinese Sinopec, Petronas uit Maleisië en het Koreaanse Daewoo.

Met de actie komt de FNV tegemoet aan de oproep van haar Birmese zusterorganisatie FTUB voor een boycot van de militaire machthebbers. Ook het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (IVV) waarbij de FNV is aangesloten steunt de oproep van de Birmesen die zwaar zuchten onder de repressie.
Categorie:
Tag(s):