zaterdag, 23. juni 2007 - 22:40

Foppe laat zien wat ie kan, Jong Oranje opnieuw EK

Groningen

Jong Oranje is op overtuigende wijze Europees kampioen geworden. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan won in het doornatte Euroborg in Groningen met 4-1 van Servië. Het was voor het eerst dat een organiserend land het jeugdtoernooi won.

Beide teams begonnen afwachtend aan de finale. Servië probeerde het een aantal keer van afstand, Oranje moest het hebben van de steeds vrij opduikende Otman Bakkal. In de zeventiende minuut werd die losse aanpak van Servië op de aanvallende middenvelder van FC Twente afgestraft. Hij ontving de bal na een intelligent lobje van Daniël de Ridder, controleerde op de borst en schoot van dichtbij met links raak. Het was de eerste tegengoal in het toernooi voor de ploeg van bondscoach Djukic. Vijf minuten draaiden beide hoofdpersonen van de openingsgoal de rollen om en leek de 2-0 te vallen. Maar de volledig vrijstaande De Ridder schoot een prachtige voorzet van Bakkal onbeheerst over het Servische doel.

Tien minuten voor rust kwam Oranje - en vooral Boy Waterman - met de schrik vrij. Een vrije trap van Kolarov vanaf de zijlijn werd volledig verkeerd ingeschat door de doelman van AZ. Hij ging onder de bal door, maar had het geluk dat de bal via de paal precies in zijn handen belandde. Drie minuten voor tijd was het juist Servië dat van geluk mocht spreken. Centrale verdediger Dusko Tosic maakte hands, terwijl Maceo Rigters alleen op doel af had kunnen lopen. Scheidsrechter Skomina toonde echter genade en gaf slechts geel.

Tot het uur bleef het spannend. Daarna schoot Ryan Babel de laatste Servische hoop aan diggelen door met een geplaatst schot - uit een voorzet van De Ridder - voor de 2-0 te zorgen. Twee minuten later moesten de Serven ook nog eens met tien man verder, omdat linksback Kolarov zijn tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Babel. Zeven minuten later was de wedstrijd helemaal gespeeld. En opnieuw had Babel een hoofdrol. De Ajacied stuurde collega-spits Rigters weg, die keeper Kahriman omspeelde en raak schoot. Alweer het vierde doelpunt van de aanvaller van NAC, die daarmee topscorer van het toernooi werd.

Na de applauswissel van Rigters, leek babel de jacht in te zetten naar de topscorerstitel. De spits versierde een (terechte) strafschop en legde zelf aan voor zijn derde van het toernooi. Kahriman ranselde de bal echter uit het doel. Niet veel later kopte invaller Mrdja zelfs van dichtbij de 3-1 binnen, en werd het even stil in het sfeervolle Euroborg. Het bleek slechts een kleine smet. De euforie bereikte een hoogtepunt dankzij een andere invaller. Luigi Bruins bekroonde zijn eerste speelminuten op het toernooi met een doelpunt. De aanvaller liep in de slotminuten een messcherpe voorzet van De Ridder tegen de touwen.

Lees ook: huldiging Jong Oranje in Heerenveen
Categorie:
Tag(s):