woensdag, 17. oktober 2007 - 23:17

Fregat terug na reis rond Afrika

Den Helder

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. Evertsen heeft zijn reis rondom het Afrikaanse continent afgesloten. Het schip kwam woensdagmorgen aan in de marinehaven van Den Helder. De Evertsen kwam begin oktober in het nieuws door een vulkaanuitbarsting op het eiland Jazirat at Ta'ir bij Yemen. De bemanning redde daar twee drenkelingen en borg vier lichamen.

De afgelopen drie maanden nam het fregat deel aan een reis rond Afrika in de Standing Nato Maritime Group1 (SNMG1), één van de permanente NAVO-eskaders, dat een onderdeel vormt van de snelle reactiemacht van het bondgenootschap.

Gewoonlijk vaart deze groep van vijf of zes fregatten en een bevoorradingsschip alleen in de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan. Deze reis toonde aan dat de SNMG wereldwijd kan optreden.

Het eskader patrouilleerde bij de Golf van Guinee en bij de Hoorn van Afrika om de maritieme activiteiten in deze gebieden in kaart te brengen. Beide streken zijn berucht om zeeroverij. Tijdens patrouilles bij Somalië barstte een vulkaan op het Yemenitisch eilandje Jazir at Ta’ir uit, waarbij het eskader om hulp werd gevraagd bij het zoeken naar slachtoffers.

Hr.Ms. Evertsen vertrok op 22 juli. Na raketlanceringen bij Malaga voegde het schip zich bij het eskader van een Canadees en Deens korvet, een Duitse bevoorrader, een Portugees fregat en een Amerikaanse destroyer. De SNMG1 voegde zich na de afronding van de reis door het Suezkanaal bij de operatie Active Endeavour. Hr.Ms. Evertsen voer daarna door naar de thuishaven.
Provincie:
Tag(s):