dinsdag, 3. juli 2007 - 10:45

Friese forensen fietsen in een maand bijna de wereld rond

Leeuwarden

Werknemers van De Friesland Zorgverzekeraar, Politie Fryslân en Provincie Fryslân hebben tijdens de actie Fiets het verschil 34.335 kilometers gefietst. In de periode 21 mei tot en met 21 juni verruilden 137 fietsers hun auto voor de fiets om van en naar hun werk te gaan. Hun fietskilometers werden gesponsord door familie, vrienden en collega’s. De opbrengst van in totaal €6.533 gaat naar zes verschillende goede doelen.

De fietsers werden gecoacht door negen teamcaptains. De Friesland Zorgverzekeraar kreeg de meeste medewerkers op de fiets en had de teamcaptain met het grootste team van 34 leden. Een team van Politie Fryslân maakte de meeste kilometers (7341). De teams van Provincie Fryslân hadden samen de meeste sponsoren.

Tijdens de slotbijeenkomst, vandaag in het Friese provinciehuis, zijn de eindresultaten van de actiemaand bekendgemaakt. Gedeputeerde Piet Adema van de provincie Fryslân reikte de prijzen uit aan de teams die de meeste kilometers op de teller hebben gezet. Toevallig bleek in iedere organisatie het groene team het meest succesvol. De rode en blauwe teams waren kleiner en fietsten minder.

Na de huldiging van de winnaars overhandigden de teamcaptains hun sponsoropbrengst aan vertegenwoordigers van de goede doelen. Twee teams van Provincie Fryslân haalden met hun fietskilometers samen €2.100,78 binnen voor De Skoar, een woonvorm in Damwoude voor mensen met een verstandelijke beperking. Het groene team fietste €403,55 bij elkaar voor het collegegeld van een Tanzaniaanse student aan het Wildlife College Mweka. Provincie Fryslân verdubbelde de sponsorbedragen van de drie teams bovendien met maximaal €500,- per team.

De teams van De Friesland Zorgverzekeraar fietsten voor Reumafonds, KWF Kankerbestrijding en Diabetes Fonds. Zij haalden daarvoor respectievelijk €230,50, €934,- en €786,- binnen. De Friesland verhoogde het sponsorbedrag van het blauwe team dat het meeste sponsorgeld opbracht met een bedrag van €500,- (KWF).
De politieteams tot slot, zamelden €175,- in voor het salarisdonatieprogramma van Politie Fryslân Blik op de Wereld. In dit project worden kleinschalige initiatieven in Uganda en Peru ondersteund.

De campagne Fiets het verschil is een initiatief van de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen. Ze willen duidelijk maken dat de fiets geen tijdrovend vervoersmiddel is, maar een slim, goedkoop, tijdbesparend en verantwoord middel om aan je broodnodige beweging te komen en aan je conditie te werken. Fietsen naar je werk heeft vele voordelen zoals een betere conditie, goed voor de lijn, tijdwinst op korte trajecten, minder kosten en minder belasting van het milieu. Bovendien is fietsen voor Provincie Fryslân een middel om het aantal files te verminderen en zo de bereikbaarheid van de stedelijke centra te verbeteren.

In september stappen de deelnemende organisaties in de provincies Groningen en Drenthe op de fiets. Het staat nog niet vast welke organisaties deelnemen. Verschillende organisaties hebben zich geïnteresseerd getoond. Organisaties die informatie willen hebben, kunnen zich melden via de website www.fietshetverschil.nl.
Provincie:
Tag(s):