donderdag, 16. augustus 2007 - 13:27

'Frisdrank fabels weerlegd'

Amsterdam

"Frisdranken bestaan voor meer dan 85% uit water," meldt Jouke Schat, directeur van de Vereniging Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI). Aan de gezondheid van water wordt door de Nederlandse consument niet getwijfeld, maar voor frisdranken geldt gek genoeg een ander verhaal. Deze dranken zijn regelmatig voer voor de geruchtenmachine. Zo blijkt de consument zich bij light-frisdranken, calorieën en koolzuur nog altijd op onjuiste informatie te baseren. De NFI weerlegt nu deze fabels.

Vorige week maakte het CBS de consumptiecijfers van frisdranken en waters bekend. Een opvallende ontwikkeling is de daling van koolzuurhoudende dranken. De consumptie van gewone frisdrank is tussen de jaren 2000 en 2006 met 15% afgenomen en light-frisdrank is in diezelfde periode met 75% gestegen.

Oorzaak voor dit verloop is het toegenomen gezondheidsbewustzijn van de Nederlandse bevolking. "Helaas berust dit gezondheidsdenken van de consument niet altijd op feiten." Schat vervolgt: "Uit een imago-onderzoek kwam naar voren dat er hardnekkige fabels bestaan over zoetstoffen, suikerklontjes en bubbels." Reden voor de NFI om deze misverstanden uit de wereld te helpen.

De Nederlandse frisdrankenindustrie biedt een groot assortiment light-producten. Het gaat hier om frisdranken die veel minder energie leveren doordat de suiker geheel of gedeeltelijk is vervangen door een calorievrije zoetstof, bijvoorbeeld aspartaam. Echter, deze zoetstof wordt onterecht in verband gebracht met allerlei kwaaltjes.

"Over aspartaam doen allerlei geruchten de ronde. Dit zijn echter verzinsels. Aspartaam is namelijk uitgebreid onderzocht en keer op keer veilig bevonden", garandeert Schat.

"Een bekend borrelpraatje is dat een glas frisdrank wel vijftien suikerklontjes bevat. Dat is natuurlijk nonsens", oordeelt de directeur van de NFI. Een groot glas frisdrank bevat gemiddeld 85 kilocalorieën en dit is in vergelijking met andere dranken niet opzienbarend. Bovendien heeft het lichaam brandstof (2000 kcal) en vocht (1,5 liter) nodig om goed te kunnen functioneren. Calorieën leveren energie en het water in frisdrank draagt bij aan de vochtconsumptie.

Schat: "Alle voedingsmiddelen bevatten calorieën, zo ook frisdranken. Voor de balans in het voedings- en eetpatroon zijn de light-varianten ontwikkeld. Dus wanneer je gevarieerd eet en drinkt en voldoende beweegt, dan heeft onze industrie daar een passende frisdrank of water bij."

De Vereniging Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI) is de brancheorganisatie voor de Nederlandse frisdranken- en mineraalwaterindustrie. Bij de NFI zijn de in Nederland gevestigde producenten en verkoopkantoren van frisdranken en mineraalwaters aangesloten.
Categorie:
Tag(s):