vrijdag, 6. april 2007 - 1:18

Geen doelpunten bij AZ - Werder Bremen

AZ en Werder Bremen maakten er - vooral in de tweede helft - een aantrekkelijk duel van, maar gescoord werd er niet: 0-0. De Alkmaarders moeten volgende week in Duitsland dus flink aan de bak in de return van de kwartfinale van de UEFA Cup.

Louis van Gaal begon met een op papier zeer aanvallend AZ. Julian Jenner, Maarten Martens, Shota Arveladze, Danny Koevermans en Moussa Dembele begonnen allen in de basis. Het elftal werd gecompleteerd door Boy Waterman, Gretar Steinsson, Kew Jaliens, Ryan Donk, Tim de Cler en Demy de Zeeuw. Bij Werder stonden Diego, Thorsten Frings, Hugo Almeida en Miroslav Klose vanaf minuut één op het veld.

Na elf minuten kregen de bezoekers de eerste grote kans van de wedstrijd. Verdediger Fritz mocht zomaar doorlopen van de Alkmaarders en eindigde oog in oog met doelman Waterman. De inzet ging kolderiek via de handen van de goalie net naast.

AZ zette vervolgens wel aan voor een offensief, maar kon de opgetrokken muur van Werder niet slechten. Een kopbal van Martens werd net over de lat getikt door keeper Wiese, maar echt gevaarlijk werden de Alkmaarders niet. De thuisploeg hanteerde in de eerste helft ook wel erg vaak de lange bal; een kolfje naar de handen van reuzen als Naldo en Per Mertesacker. AZ kon beter uit een ander vaatje gaan tappen.

De roodhemden stapten dan ook als herboren uit de kleedkamer. Eerst ontsnapte Martens aan de bewaking van Werder, maar zijn cross kon niet worden binnengetikt. Een paar minuten later legde Koevermans goed terug op de Belg, maar zijn aanname was net niet goed genoeg zodat de Duitsers op tijd konden ingrijpen. Even daarna pegelde Pierre Wome snoeihard op Waterman, die knap redding bracht.

In de 53ste minuut had Dembele AZ op 1-0 moeten zetten. Martens zette prima laag voor en Naldo werkte dusdanig slordig weg, dat de Belgische aanvaller de bal pardoes in zijn voeten kreeg. Van heel dichtbij lukte het de spits echter niet om Wiese te verschalken. Ook Koevermans, die een uitstekend laag schot in zijn voeten had, lukte het niet de keeper te passeren.

Terwijl AZ hartstochtelijk aanviel, loerde Werder - zoals te verwachten was - op de counter. De Duitsers deelden wel wat plaagstootjes uit, maar lieten niet echt hun tanden zien. Ze passeerden bijna wel hun eigen doelman. In de 68ste minuut kopte Wome terug op Wiese, die allang uit zijn doel was gekomen. Met een maximale inspanning kon de Kameroener zijn eigen fout voor de doellijn wegwerken, anders had de verdediger AZ op 1-0 gezet.

In de 78ste minuut eiste scheidsrechter Olegário Benquerença plots de aandacht op zich. De arbiter trok achter elkaar twee gele kaarten voor Steinsson voor een overtreding en een daaropvolgende vermeende handsbal. De leidsman ging daarbij echter de fout in. De verdediger speelde de bal namelijk met het hoofd. Met behulp van de grensrechter, die het allemaal wel goed had gezien, trok de scheidsrechter de verkeerde beslissing alsnog terug. De gele kaart voor de overtreding bleef echter wel staan, waardoor Steinsson geschorst is voor de return van volgende week.

In de slotfase verscheen Fritz nog een keer dicht bij Waterman in de buurt, maar zijn schot miste kracht. AZ en Werder kwamen niet verder dan 0-0 en zodoende kan de ploeg van trainer Louis van Gaal volgende week een hels kwarei verwachten in Bremen.