vrijdag, 3. augustus 2007 - 11:25

Geen fouten bij alarmering

Het Team Brand Onderzoek (TBO) heeft onderzoek gedaan naar de brand bij een woning in Goorland in de Beemte. Uit het afluisteren van de geluidsband is naar voren gekomen dat de spraakverwarring over de ligging van de boerderij begrijpelijk is geweest.

De afgelegen boerderij met rieten kap waarin zich twee woningen bevonden, is op maandag 30 juli afgebrand. De brand is in de meterkast van de wooneenheid ontstaan waar zich op dat moment de inwoonster bevond. In de meterkast bevond zich de cv-ketel, de elektragroep en de gasmeter. Oorzaak van de brand is kortsluiting of verhitting van een elektra-aansluiting geweest. De inwoonster is op de brand in de meterkast geattendeerd door het uitvallen van het elektra.

Bellen met de huistelefoon naar 112 lukte op dat moment vanwege de stroomuitval niet meer. Zij is vervolgens te voet op weg gegaan naar het huis van de buren. Dit ligt ongeveer 600 meter verderop. Onderweg heeft zij een passant aangehouden. Deze kon met zijn mobiele telefoon de brand melden. De centralist maakte uit de melding op, dat er brand was uitgebroken in een woonhuis in het Gooiland.

Tijdens het aanrijden naar de brand heeft de bevelvoerder de centralist verzocht de melding te controleren op multi-interpretabiliteit. Dit omdat de bevelvoerder twijfels had over de ligging van een rieten-kapwoning in het Gooiland. De verwarring heeft uiteindelijk geresulteerd in een alarmering die 12 minuten langer heeft geduurd dan nodig was geweest.

De brandbestrijding is mede bemoeilijkt, omdat als gevolg van het vuur in de meterkast, de gasmeter is losgeraakt van de gastoevoer. Daardoor heeft een gasvlam permanent richting de rieten kap gebrand. Verder was de ligging van waterwinning niet ideaal. De dichtstbijzijnde ondergrondse brandkraan lag op 250 meter van de woning vandaan.
Provincie:
Tag(s):