dinsdag, 24. april 2007 - 9:17

Geen meiboomslepen in Herkenbosch

Herkenbosch

In Herkenbosch zal dit jaar geen meiboomslepen plaatsvinden. Dat heeft de burgemeester van de gemeente Roerdalen in overleg met politie en de Stichting Hirkebosj Haet ‘t, organisator van de Koninginnedagfestiviteiten, besloten.

In Herkenbosch gaat het plaatsen van de meiboom gepaard met een geheel eigen traditie, namelijk het “meiboomslepen�. De traditie achter het meiboom slepen is dat boeren die hun erf niet fatsoenlijk opruimden, te kijk werden gezet door de jeugd. Rondslingerende spullen werden naar de meiboom gesleept, waar de rechtmatige eigenaar ze vervolgens de volgende dag kon ophalen. Inmiddels is het aantal boerenbedrijven flink afgenomen, maar de traditie is blijven bestaan. De laatste jaren heeft het meiboomslepen zich echter ontwikkeld tot een activiteit waarbij de openbare orde wordt verstoord en steeds meer strafbare feiten worden gepleegd. Eigendommen van inwoners worden beschadigd, volledig vernield of zelfs gestolen. De oorspronkelijke gedachte achter de traditie van het meiboomslepen is daarmee dus verdwenen.

Tijdens de nacht van 1 mei zal de politie er nadrukkelijk op toezien dat er niet met goederen wordt “gesleept� en dat er geen eigendommen worden vernield of gestolen.

De burgemeester is zich ervan bewust dat met het nemen van deze maatregel een einde komt aan een jarenlange traditie. Maar gezien de negatieve manier waarop de laatste jaren aan deze traditie invulling is gegeven, is het in het belang van de inwoners van Herkenbosch en hun eigendommen dat het meiboomslepen niet langer wordt toegestaan. De politie zal bekeurend optreden bij overtredingen.
Provincie:
Tag(s):