woensdag, 22. augustus 2007 - 16:03

Geen straf voor tandarts die vinger moet missen

Arnhem

De meervoudige strafkamer van het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag uitspraak gedaan in het hoger beroep in de strafzaak en de ontnemingszaak tegen de tandarts L.K. K. werd ervan beschuldigd een auto-ongeval in scène te hebben gezet om te doen voorkomen dat hij bij dat ongeval een wijsvinger verloor. Dit om verzekeringsmaatschappijen te bewegen arbeidsongeschiktheids- of ongevalsuitkeringen te doen.

Op 2 november 2005 werd K. door de meervoudige strafkamer van de rechtbank te Zutphen gestraft met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaren, een werkstraf van 240 uren en een geldboete van € 25.000,-. Verder was K veroordeeld tot het betalen van het bedrag van € 56.273,- aan de Staat, het bedrag dat een van de verzekeringsmaatschappijen al aan K. had uitgekeerd.

Het gerechtshof te Arnhem heeft K. op al deze punten vrijgesproken, omdat het hof te veel twijfels had over de opzet van K om de verzekeringsmaatschappijen valselijk te informeren . Het hof constateerde dat niet of onvoldoende was onderzocht of wellicht andere oorzaken aan de amputatie van de vinger ten grondslag hebben gelegen of hebben kunnen liggen.

Als gevolg van de algehele vrijspraak van het tenlastegelegde heeft het hof de vordering tot betaling van het vermelde bedrag aan de Staat afgewezen.
Provincie:
Tag(s):