vrijdag, 10. augustus 2007 - 15:58

Geen vervolging majesteits-schennis

Amsterdam

Het OM gaat de interviewster en cameraman van Spunk niet vervolgen voor majesteitsschennis en belediging. De teksten op de t-shirts van de interviewster zijn weliswaar beledigend en grievend, maar waren bedoeld om het publieke debat aan te zwengelen. Daarom acht het OM de teksten niet strafbaar. Het OM heeft de zaak geseponeerd en zal de in beslag genomen opnamen teruggeven aan de makers. Dit heeft het OM vrijdag laten weten.

Op dinsdag 31 juli 2007 jongstleden zijn voor het Paleis op de Dam in Amsterdam twee verdachten aangehouden voor het beledigen van de Koningin. De vrouwelijke verdachte droeg een t-shirt met een beledigende tekst en vroeg aan verschillende voorbijgangers, met microfoon in de hand, "Wat vindt u van deze tekst"? Vervolgens vroeg zij aan de verschillende voorbijgangers wat deze vonden van een door haar getoond t-shirt met een beledigende tekst voor moslims.

Bij de beoordeling van de zaak heeft het OM gekeken naar de teksten op de t-shirts en de context waarin de uitlatingen zijn gedaan. De teksten zijn op zich beledigend en grievend, maar het is duidelijk dat de teksten op de t-shirts waren bedoeld om de discussie over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting op gang te brengen. Daarom zijn de teksten niet strafbaar beledigend.

Op 30 juli jongstleden werd een man wel veroordeeld voor majesteitsschennis. In die zaak waren niet alleen de uitlatingen veel grover, maar werd ook vastgesteld dat de bedoeling van de verdachte wel strafbaar was. De rechter oordeelde toen dat de uitlatingen alleen gedaan waren om de aanwezigen te provoceren.
Provincie:
Tag(s):