zondag, 16. september 2007 - 14:16

Geheimen gebouw De Bazel onthuld

Amsterdam

Gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat is een kolossaal gebouw dat is gebouwd tussen 1919 en 1926 voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), de latere ABN AMRO. Nadat de bank het pand verliet kreeg het in 1991 de status van rijksmonument. Velen hebben zich afgevraagd hoe het altijd hermetisch afgesloten bankgebouw
er van binnen uitzag. Hoe zou de kluis eruit zien? En hoe zijn de directie zalen ingericht ? Op al die vragen kregen liefhebbers dit weekend een antwoord............De Bazel opende zijn bronzen deuren voor het publiek.

De NHM werd opgericht door Koning Willem de 1e om de economie een impuls te geven. In de loop van de 19de eeuw werd de NHM een bank. Het gebouw is vernoemd naar de architect Bazel.

Meest geheime en ook indrukwekkende detail aan het gebouw is de prachtig gerestaureerde goudkluis. Achter dikke authentieke kluisdeuren is de goudkluis prachtig gerestaureerd. Hierin is een expositie ingericht als 'schatkamer' van het gemeente archief.

In het hele gebouw is de art-deco stijl terug te vinden. En overal is het logo van de NHM, de Visgraat, verwerkt. In de muren, de parketvloeren en de deuren en wandpanelen overal komt de visgraat terug.

Na de renovatie is het stadsarchief van Amsterdam de nieuwe bewoner van het pand. Zes dagen per week zakken de twee grote zware bronzen deuren, dankzij een ingenieus mechaniek, in de grond en is gebouw De bazel te bezichtigen. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook een kijkje nemen in het oude archief van Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):