donderdag, 20. september 2007 - 13:51

Geld en energie besparen met Energie Beter

Regio

Op 1 oktober verricht gedeputeerde Rudi Slager de kick-off van het energiebesparingsproject Energie Beter. Via Energie Beter wil Groningen ruim 13.000 ton CO2 per jaar besparen door de 20% laagstverdienenden in de provincie voelbaar en blijvend (gemiddeld zo'n 150 euro per jaar) te laten besparen op hun energierekening.

Deelnemers ontvangen een gratis bespaarbox met daarin energiebesparende artikelen, zoals tochtstrips, radiatorfolie en spaarlampen. Deelname is dus goed voor het milieu en de portemonnee. Overigens is Energie Beter ook nog eens goed voor de werkgelegenheid, omdat zo'n zestig langdurig werklozen worden opgeleid tot energieadviseur. Energie Beter maakt gebruik van de landelijke regeling 'Teli'. Kernbegrippen van Energie Beter: persoonlijk advies aan huis, gratis bespaarbox en een meetbare financiële prikkel.

Naast de provincie Groningen wordt Energie Beter gedragen door alle Groninger gemeenten, woningcorporaties, de Groninger Milieufederatie, GGD, Essent, reïntegratiebedrijven en bestaande lokale en regionale projecten op het gebied van wonen en energie. Deze partners garanderen in gezamenlijkheid maximaal bereik in de doelgroep. De uitvoering van Energie Beter is belegd bij drie sociale werkvoorzieningsbedrijven: hoofduitvoerder DSW Stadspark, Wedeka en Fivelingo.

Vanaf 1 oktober gaan de Energie Beter-adviseurs op pad en worden de adviezen uitgebracht. Het project loopt tot en met juni 2008. De projectkosten bedragen twee miljoen euro, waarvan bijna 90% wordt opgebracht door provincie en gemeenten. Ook VROM ondersteunt het project.
Provincie:
Tag(s):