maandag, 26. november 2007 - 16:26

Gemeente Anna Paulowna gaat valse brandmeldingen aanpakken

Anna Paulowna

Het Veiligheidsbureau gaat het aantal nodeloze alarmeringen uit brandmeldinstallaties in de gemeente Anna Paulowna aanpakken. Deze afspraak maakt deel uit van het convenant voor het Gemeenschappelijk Veiligheidsbureau van de gemeenten Anna Paulowna, Schagen en Zijpe. Dit convenant is gisterenmiddag ondertekend door de drie burgemeesters.

Onnodig uitrukken

Nodeloze alarmeringen bezorgen de vrijwilligers van de brandweer veel problemen. Bij een brandmelding haasten zij zich op weg naar de kazerne, gaan met spoed richting het meldadres en daar aangekomen blijkt de melding loos. Zo worden de vrijwilligers onnodig belast in tijd en risico. Ook is het steeds maar weer voor niets komen niet bevorderlijk voor de motivatie bij de vrijwilligers. Daarnaast verhogen de nodeloze alarmeringen de kosten voor de brandweerzorg in de gemeente. Een vervelende bijkomstigheid is dat de bedrijven die nodeloze alarmeringen veroorzaken, zelf nog onvoldoende verantwoordelijkheid nemen om de meldingen tegen te gaan.

Het Veiligheidsbureau gaat de zogenaamde veelplegers dan ook dwingend wijzen op hun wettelijke verantwoordelijkheden.

Regiobrede aanpak

Anna Paulowna is zeker niet de enige gemeente met veel nodeloze alarmeringen uit brandmeldinstallaties. In Noord-Holland Noord is door een projectgroep een regiobrede aanpak van de nodeloze alarmeringen vastgesteld. Het voorzitterschap van deze projectgroep ligt bij de burgemeester van Schagen, de heer G. Westerink.
Provincie:
Tag(s):