woensdag, 9. mei 2007 - 10:39

Gemeente bestrijdt eikenprocessierups

Nieuwegein

In de maanden mei, juni en juli komt in delen van Nederland de eikenprocessierups voor. Dit is een rups van de eikenprocessievlinder die alleen in eiken leeft. Omdat de brandharen van deze rups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken (jeuk en irritatie van de huid en irritatie aan ogen en luchtwegen) worden de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium bestreden.

Vanaf half mei wordt daarom een groot aantal eikenbomen in Nieuwegein bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. En als er op andere plekken eikenprocessierupsen opduiken, verwijdert de gemeente de rupsen.

Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling. Dat kan soms zeer heftig zijn en kan tot twee weken aanhouden. Brandharen in de ogen kan leiden tot een rode, pijnlijke en jeukende zwelling. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van neus, keel en luchtwegen. Hoe vaker het contact, des te heftiger de reacties over het algemeen zijn.
Provincie:
Tag(s):