dinsdag, 23. oktober 2007 - 10:49

Gemeente draagt onderzoek naar computerstoring over aan politie

Almere

De gemeente Almere gaat de politie verzoeken het onderzoek voort te zetten naar de computerstoring die op 2 oktober een groot deel van het gemeentelijk systeem heeft platgelegd. Op verzoek van de gemeente heeft direct na het uitbreken van de storing een extern consultantsbureau een onderzoek gedaan naar de oorzaak van de storing.

Al vrij snel werd bekend dat de storing niet is veroorzaakt door een defect aan de apparatuur. Dit onderzoek heeft aangetoond dat het niet uitgesloten is dat er sprake is van moedwillig menselijk handelen. Omdat het hier een mogelijk strafbaar feit betreft wordt nu de politie ingeschakeld.

Op 2 oktober 2007 werd de gemeente Almere getroffen door een storing in de hardware van het computernetwerk. De SAN (Storage Area Network) is de opslagruimte voor alle bij gemeente Almere in gebruik zijnde netwerkschijven. In deze SAN heeft een defect aan de inhoudsopgave er voor gezorgd dat alle gebruikersdata, de applicatiedata en de applicaties zelf niet meer toegankelijk waren.

Nadat al op donderdag weer contact mogelijk was tussen de gemeente en het publiek, duurde het tot maandag 8 oktober voordat de storing volledig was verholpen. Er worden echter nog steeds data vermist. Zo is bijvoorbeeld al het inkomende en uitgaande e-mail verkeer van 2 oktober en alle productie die op die dag gedraaid is, verdwenen.
Provincie:
Tag(s):