vrijdag, 20. juli 2007 - 16:37

Gemeente Haarlemmermeer doet aangifte tegen discriminerende jongeren

Haarlemmermeer

In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft het college van Haarlemmermeer besloten om aangifte te doen tegen de jongeren die discriminerende uitspraken in de media hebben gedaan. De loco-burgemeester heeft op vrijdag 20 juli aangifte gedaan bij de politie Kennemerland.

Het college geeft hiermee het signaal af dat dergelijke uitspraken niet getolereerd worden. Een officiële aangifte ondersteunt ook het lopende onderzoek van de politie omdat er dan strafrechtelijk meer mogelijkheden bestaan om de betreffende jongeren te vervolgen.

De Loco-burgemeester, Michel Bezuijen laat middels een persbericht weten dat de uitlatingen, en de impact die het heeft op de betrokken jongens en hun familie, het college hebben geraakt. De gemeente neemt het voorval hoog op.

Op een door RTV Noord-Holland op internet geplaatste geluidsband is te horen dat een journalist een aantal jongeren in Zwanenburg interviewt. Hij vraagt hen wat ze vinden van de mishandeling van de twee (licht getinte) jongeren in Zwanenburg. Op de geluidsband is te horen dat de jongens antwoorden: "Dit is een blank dorp en dat houden we zo". En: "Hier komen alleen Zwanenburgers".

Soortgelijke schriftelijke uitlatingen zijn (tijdelijk) te zien geweest in enkele fora op internet. Op zaterdag 7 juli zijn twee broers voor een supermarkt in Zwanenburg mishandeld. De broers zijn beide gewond geraakt en de oudste broer heeft met een ernstige kniewond in het ziekenhuis gelegen, maar heeft dit ondertussen verlaten. De slachtoffers hebben aangifte gedaan van mishandeling.

De verdachten van de mishandeling zijn opgepakt maar inmiddels op last van de Rechter-Commissaris, hangende het strafrechtelijk onderzoek, uit voorlopige hechtenis ontslagen. Voor het college blijft het niet bij deze actie in dit specifieke incident. Aangezien dit helaas niet het eerste voorval in Zwanenburg betreft waar discriminatie en racisme een rol lijken te spelen, is het van belang na te gaan of het nodig is te komen tot meer structurele maatregelen.
Provincie:
Tag(s):