woensdag, 2. mei 2007 - 8:54

Gemeente Langendijk en politie pakken gezamenlijk overlast aan.

De gemeente en politie doen een oproep aan burgers om altijd aangifte te doen van vernieling en vreemde zaken te melden bij de politie. Het uitgaansgebied in Langendijk heeft in het weekeinde te kampen met veel geweldsmeldingen, vernielingen en diefstallen.

Gemeente wil samen met de politie het aantal meldingen in Langedijk terugdringen. Daarnaast gaat de politie en horecaportiers extra toezicht houden en worden er bewakingscamera’s geplaatst.

In het uitgaansgebied van Langedijk vinden (relatief gezien) veel incidenten plaats. Deze incidenten concentreren zich voornamelijk rond de uitgaansavonden. Het lijkt alsof jeugdigen zich niet altijd realiseren wat een vernieling, diefstal of mishandeling voor schade aan iemand kan toebrengen. Zowel financieel als emotioneel.

Het gebeurt vaak onder invloed van drank. Na het kroegbezoek vervolgt bijvoorbeeld een groep haar weg naar huis en onderweg worden moedwillig andermans spullen kapot gemaakt. De gedupeerde blijft met een hoop vragen zitten en kan voor de kosten opdraaien. Afgelopen jaar zijn er verschillende projecten vanuit de politie gestart om de vernielingen in Langedijk aan te pakken. Hoewel er verdachten werden aangehouden is de overlast nog niet weg. Tijd dus voor een hernieuwde aanpak.

Politie, gemeente en horeca gaan in mei en juni een actieperiode beginnen met een samenhangend pakket van maatregelen, zoals extra toezicht door de politie tijdens uitgaansavonden. Het toezicht wordt uitgevoerd door politiemensen in burger en is gericht op het aanhouden van jongeren die zich schuldig maken aan uitgaansgeweld. Daarnaast zal het Horecateam van de politie rond sluitingstijd op straat aanwezig zijn en zorgen voor begeleiding van de bezoekers.

Ook vanuit de horeca, met name de portiers, worden de bezoekers begeleid. Bovendien wordt in het café aandacht gevraagd voor de problemen en wordt men tegen sluitingstijd verzocht rustig naar huis te gaan. Als de horeca ongeregeldheden in of buiten het café constateert dan kan een lastige klant een ontzegging krijgen voor het café voor maximaal 3 maanden.

Een nieuw in te zetten middel is het cameratoezicht. In de actieperiode zal enkele weekenden cameratoezicht worden gehouden. De camerabeelden worden direct uitgekeken door politiemensen die in contact staan met hun collega’s op straat.

Bij ongeregeldheden kan snel en effectief worden opgetreden. Inmiddels zijn er landelijk goede resultaten geboekt met deze vorm van cameratoezicht. Ook hier zal het toezicht in alle openheid plaatsvonden. Naast de mogelijkheid om daders direct aan te pakken zal het met name preventief kunnen werken.

De gemeente Langedijk gaat door met de financiering van het project Pak ‘M. Pak ‘M is misdaadbestrijding voor iedereen. Doel is burgers te activeren zelf meer verantwoordelijkheid te nemen in de eigen veiligheid. Bijvoorbeeld door meer aangifte te doen en zaken te melden bij de politie.

Bewoners die tips geven die leiden tot bijvoorbeeld een aanhouding of bewoners die zich op een andere manier inzetten voor het bestrijden van de criminaliteit worden hiervoor beloond. ‘Het is zeer belangrijk dat men zaken bij ons meldt’, zegt Krishna Taneja, afdelingshoofd bij de politie Noord-Holland Noord. ‘Op die manier weten wij wat er speelt en kunnen we direct optreden.’

Mocht u getuige zijn van een incident of slachtoffer van overlast tijdens uitgaansavonden,belt u dan direct met de politie. De politie is dag en nacht bereikbaar via het alarmnummer 112 of via het algemene telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Aangifte doen kan snel en makkelijk via internet (www.politie.nl).

Daarnaast blijft het ook voor aangiftes mogelijk om telefonisch aangifte te doen via 0900 – 8844 of een aangifte op afspraak op een politiebureau. Ook hiervoor kunt u 0900 - 8844 bellen.
Provincie:
Tag(s):