dinsdag, 10. juli 2007 - 16:25

Gemeente Roermond ontraadt gebruik 'TomTom'

Roermond

De Gemeente Roermond doet een dringende oproep aan bestuurders van vrachtwagens, die door Roermond rijden, om in de stad toch vooral niet op het elektronische navigatiesysteem te rijden, maar gewoon een ‘ouderwets’ straatnamenboek en/of plattegrond te gebruiken en de omleidings-borden te volgen. Er staan momenteel veel omleidingsborden in Roermond vanwege de aanleg van de A73, N280-Oost, N293-Noord en de aansluitingen hiervan op het lokale wegennet.

Het navigatiesysteem wijst op deze plekken niet de juiste route omdat het systeem hiervan nog niet op de hoogte is. Wanneer een vrachtwagenchauffeur zich klem rijdt, ontstaat er ergernis zowel bij de bestuurder als de bewoners. Het navigatiesysteem wijst op deze plekken niet de juiste route omdat het systeem hiervan nog niet op de hoogte is.

De gemeente beraadt zich momenteel op oplossingen, alhoewel die niet gemakkelijk te vinden zijn. Het is vooral de verantwoordelijkheid van de weggebruiker zelf. Daarnaast is de afdeling Stadstoezicht op bepaalde plekken extra alert op verkeersbewegingen van vooral vrachtwagens en spreekt zij indien nodig bestuurders aan en voorziet ze van informatie. Er wordt nog nagedacht over het plaatsen van borden voor vrachtwagenbestuurders met de mededeling dat het gebruik van navigatiesystemen wordt ontraden en de bestuurder wordt gevraagd toch vooral gebruik te maken van zijn eigen zintuigen.

“Op het moment dat een vrachtwagen zich ‘klem rijdt’ bij een wegafzetting zoekt het navigatiesysteem van daaruit de kortste weg, die vaak door woonstraten leidt, met alle gevolgen van dien. Zo kwam vorige week een Tsjechische vrachtwagenbestuurder op de Heidebaan vast te zitten in de drassige grond omdat hij het fietspad als alternatieve route wilde gebruiken. Met behulp van een kraan is de vrachtwagen vlot getrokken en de bestuurder kreeg de rekening gepresenteerd (€ 275,-). Maar dan is het leed al geschied�, aldus Wim Kemp, plaatsvervangend wethouder van Verkeer.
Provincie:
Tag(s):