dinsdag, 4. december 2007 - 10:52

Gemeente Rotterdam gaat strijd aan met overgewicht jongeren

Rotterdam

Rotterdam gaat de strijd aan tegen overgewicht onder de Rotterdamse jeugd. Super Fit is een totaalaanpak voor een gezonde leefstijl van leerlingen. Want overgewicht brengt risico’s met zich mee. Niet alleen stijgt de kans op ziektes, ook vormen de extra kilo’s een belemmering bij sport, spel en dagelijkse activiteiten. Bovendien kan overgewicht leiden tot een negatief zelfbeeld en gedragsproblemen.

Wethouder Leonard Geluk van Jeugd, Gezin en Onderwijs gaf op maandag 3 december op het NOVA college-Slinge de aftrap van het programma Super Fit, de Rotterdamse aanpak voor de bevordering van een gezonde leefstijl voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Leonard Geluk: “De toename van overgewicht onder de Rotterdamse jeugd is een zorgwekkende ontwikkeling. Veel scholieren hebben een ongezonde levensstijl. Het goede nieuws is dat met Super Fit overgewicht voorkomen en aangepakt kan worden.�

Met het programma Super Fit pakken scholen het initiatief op om jongeren een gezonde leefstijl aan te leren. Het lespakket is gebaseerd op drie leerlijnen: sport en bewegen, conditie en voeding. Dit schooljaar is het programma Super Fit gestart op 10 scholen in het voortgezet onderwijs. Een actieve kennismaking met verschillende takken van sport, variërend van basketbal tot streetdance, met een naschoolse competitie voor Super Fit scholen, in een Super Fit team.

De leerlingen leren bovendien zelfstandig gezonde maaltijden samenstellen en koken. Alle onderdelen en activiteiten komen samen tijdens ‘The Final’ in Ahoy, in juni 2008. De Super Fit teams en andere schoolteams spelen dan hun eindtoernooi.

Super Fit is een onderdeel van het Actieprogramma Voeding en Beweging. Binnen dit programma werkt de gemeente Rotterdam samen met scholen aan de bestrijding van bewegingsarmoede en verkeerde voedingsgewoonten. In 2005 startte het project Lekker Fit!, met als basis het stimuleren van duurzame beweging en gezonde voeding in het basisonderwijs.
Provincie:
Tag(s):