donderdag, 19. april 2007 - 9:31

Gemeente waarschuwt voor schadelijke effecten hondenpoep

Borne

De gemeente Borne spoort hondenbezitters aan om de uitwerpselen van hun huisdieren in de natuur op te ruimen. Hondenpoep in een open veld kan namelijk grote gevolgen hebben voor het vee van een boer.

De algemene Plaatselijke Verordening (APV) zegt dat de uitwerpselen van een hond altijd opgeruimd moeten worden, tenzij gebruik wordt gemaakt van een hondentoilet. Het is moeilijk hier streng op toe te zien en meer een regel die een beroep doet op het gedrag van de hondenbezitter. Op straat en in plantsoenen is er bij veel mensen wel degelijk besef dat poep overlast is. Maar het is vaak niet bekend dat de uitwerpselen ook in het buitengebied en in bermen schade kan veroorzaken.

De uitwerpselen van de hond bevat de neospora-bacterie. Grazende koeien krijgen deze parasiet binnen, maar ook grasland dat is verwerkt tot voer voor runderen kan op die manier besmet zijn. Door het eten van besmet voedsel kunnen koeien onvruchtbaar worden of kalveren krijgen met afwijkingen. In veel gevallen wordt bij een drachtige koe abortus gepleegd als blijkt dat ze is besmet met de neosporabacterie.

Agrariërs in de uitloopgebieden van de kern Borne (vooral de Stroom Esch) zijn herhaaldelijk geconfronteerd met deze problemen. Zij doen dan ook, vooral vanwege de gezondheid van het vee, een dringend beroep op hondenbezitters om ervoor te zorgen dat honden niet worden uitgelaten op het boerenland. Uiteindelijk gaat het ook nog eens om particulier terrein en geen openbaar gebied.
Provincie:
Tag(s):