maandag, 17. september 2007 - 12:59

Gemeenten bundelen krachten om AFAC op te richten

Heemskerk

Vier gemeenten gaan gezamenlijk onderzoeken om te bekijken of er een AFAC opgericht kan worden. De IJmondgemeenten gaan de mogelijkheden in samenwerking met de politie onderzoeken. De Afac, Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) helpt bij de bestrijding tegen fietsendiefstal. De vier gemeenten, Beverwijk, Velsen, Uitgeest en Heemskerk zijn momenteel met het plan bezig.

De AFAC is een opslagplaats voor alle fietsen die in de IJmond worden verwijderd of zijn gevonden. De fietsen worden er opgeslagen en geregistreerd, maar ook teruggegeven aan eigenaren. Fietswrakken en fietsen die na een bepaalde termijn niet zijn afgehaald, worden vernietigd of verkocht. Naast een depot voor verwijderde en gevonden fietsen, vindt er ook controle plaats op diefstal; de AFAC als meldpunt voor gestolen en vermiste fietsen. Ook preventieve acties als het graveren van fietsen behoort tot de activiteiten van de AFAC.

Amsterdam en Zwolle hebben al een AFAC. Op den duur ontstaat zo een landelijk dekkend netwerk dat geregistreerde fietsen in Nederland kan opsporen.
Provincie:
Tag(s):