zondag, 6. mei 2007 - 21:09

Gemiste strafschop Donk bezorgt Ajax KNVB Beker

Ajax heeft de KNVB Beker gewonnen door AZ na strafschoppen (8-7) te verslaan. Edgar Davids scoorde de winnende penalty nadat Ryan Donk voor de Alkmaarders had gemist. De penaltyreeks was nodig na de 1-1 eindstand en een verlenging zonder doelpunten.

AZ maakte in de verlenging de meeste aanspraak op de overwinning. Ajax had totaal geen kracht meer, mede doordat Gabri in de laatste minuut van het veld was gestuurd. De Spanjaard sloegt Demy de Zeeuw op het achterhoofd en kon inrukken. In de extra tijd kreeg Julian Jenner meteen een enorme kans, maar van dichtbij gleed hij een voorzet van invaller Nordin Boukhari over. Daarna schoot een andere invaller, Danny Koevermans, voorlangs en zette hij zijn hoofd niet tegen een corner.

Tegen het einde van de verlenging werd AZ nog een paar keer gevaarlijk. Jenner schoot op doelman Maarten Stekelenburg, Jaap Stam blokte een schot van Koevermans en in de blessuretijd kopte Shota Arveladze met een snoekduik de bal op de lat.

AZ kende een droomstart in de Kuip. Al na vier minuten was het raak voor de Alkmaarders. Ajax-verdediger Thomas Vermaelen gleed weg, Moussa Dembele nam over, kapte Vermaelen uit en schoot in de korte hoek raak: 1-0. In de rest van de eerste helft was de ploeg van Louis van Gaal beter. Scheidsrechter Dick van Egmond liet veel toe, want een hoog tempo tot gevolg had. De 2-0 liet Van Egmond niet doorgaan. Ryan Donk scoorde uit een corner, maar gebruikte daarbij zijn hand. Ajax kon slechts van afstand gevaarlijk zijn middels enkele pogingen van Wesley Sneijder.

In het tweede bedrijf kwam het duel écht los. Nadat Khalid Sinouh eerst een schot van Edgar Davids had gekeerd, moest hij in de 50ste minuut wel capituleren toen Klaas Jan Huntelaar op aangeven van Wesley Sneijder hard binnenschoot. Daarna hadden de Amsterdammers de overhand, al was ook AZ gevaarlijk via een kopbal van Kew Jaliens en een vrije trap van Simon Cziommer.

De grootste mogelijkheden waren echter voor Ryan Babel (tot tweemaal toe schoot hij een meter over) en John Heitinga, die een voorzet van invaller Tom de Mul miste. Negen minuten voor tijd was Davids het dichtst bij de winnende treffer. Zijn verrassende schot verdween echter via Sinouh en de paal terug het veld in. In de slotfase moest Wesley Sneijder met een blessure van het veld. Hij werd vervangen door oud-AZ-speler Kenneth Perez.
Categorie:
Tag(s):