donderdag, 26. juli 2007 - 12:22

Germ Stenekes leest voor de Freule

Wommels

Dinsdag 7 augustus is het weer zo ver. Na het grote succes van vorig jaar, toen Hylke Speerstra uit eigen werk voordroeg, voor de derde keer al weer, op de vooravond van de Freule een voorleesavond: Germ Stenekes maakte een sketschje speciaal over de Freule.

Germ Stenekes werd op 2 juli 1956 geboren in Boazum. Na veel verhuizingen is hij nu weer terug in zijn geboortedorp. Germ heeft zich beziggehouden met verzekeringswerk en daarna had hij Beauty Center de Freule in Wommels. Hij heeft 19 jaar, samen met Theuntsje Wiersma, in Wommels gewoond en is in die jaren bij Omrop Fryslân begonnen als programmamaker sport, vooral voor de tv. Eerst alleen voor het verslaan van kaatswedstrijden maar al gauw kwamen daar andere sporten bij. Wat kaatsen betreft zijn er jaarlijks twee hoogtijdagen: de PC en natuurlijk de Freule. De laatste jaren is er nog iets bijgekomen en dat is de avond voorafgaande aan de Freule: het voorlezen in de passantenhaven in Wommels. Na Pieter de Groot en Hylke Speerstra is aan Germ die eer te beurt gevallen. Hij is geen schrijver van verhalen maar wel van sketschjes en revu’s. Toen hij werd gevraagd had hij direct de titel voor ogen: ‘Wat in dei sa’n Freuledei’. Is het werkelijk zo’n wonderbaarlijke dag met alleen maar winnaars? Of zit er ook een zwart randje aan deze dag?

Het begint om 20.30 uur in de Passantenhaven in Wommels. De avond wordt muzikaal omlijst door Anneke Hulzinga, Hannie Eisma, Jellie Holtrop, Willeke de Vries (zang), Hayo Scholteen Bert Veenendaal. De toegang is gratis.

Het idee van een voorleesavond in 2005 is ontstaan in januari 2005 tijdens de acties in Wommels voor de slachtoffers van de tsunami-ramp. Een aantal enthousiastelingen sponsorden de actie en als tegenprestatie bood Pieter de Groot aan bij ondergaande zon een verhaal voor te lezen. Bij de uitwerking van dit idee werd gekozen voor de vooravond van “de Freule�, de jaarlijkse kaatswedstrijd voor jongens van 14-16 jaar in Wommels. Wommels komt dan langzaam maar zeker in de kaats- en feeststemming ……. De avond werd een groot succes. In 2006 was het Hylke Speerstra die uit eigen werk voordroeg. Meer dan 150 bezoekers kwamen naar de Wommelser haven om te luisteren naar deze rasverteller.
Provincie:
Tag(s):