vrijdag, 22. juni 2007 - 14:22

Gesneuvelde militairen in Zwolle herdacht tijdens medaille-uitreiking

Zwolle

Vrijdag hebben in Zwolle zo’n driehonderd Nederlandse militairen de herinneringsmedaille ontvangen. De militairen maakten tussen november 2006 en april 2007 deel uit van de staf van Regional Command (South) in Afghanistan onder leiding van generaal-majoor Ton van Loon. Bij de medaille-uitreiking in de IJsselhallen in Zwolle ontvingen ook een aantal buitenlandse collega’s de decoraties.

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap was aanwezig voor de symbolische afsluiting van de uitzending. In een toespraak memoreerde hij de onlangs omgekomen collega-militairen, waarna een minuut stilte in acht werd genomen. Zijn aandacht ging in het bijzonder naar de aanwezige familie van Cor Strik, de korporaal die 20 april door een geïmproviseerd explosief om het leven kwam. Hij reikte een zilveren roosje uit aan de familie.

Naast de Nederlandse eenheden stonden ook militairen uit België, Canada, Estland, Groot-Brittannië en Roemenië aangetreden om de medaille in ontvangst te nemen. De eveneens aangetreden Tijgercompagnie krijgt de medaille volgende week vrijdag uitgereikt tijdens Nationale Veteranendag.

Van der Knaap toonde zijn waardering en respect voor de inzet van het thuisfront. “Wij beseffen ons terdege dat de uitzendingen voor het thuisfront net zo zwaar en soms nog zwaarder zijn.� Ook zij kregen een aandenken.
Provincie:
Tag(s):