woensdag, 19. september 2007 - 11:59

Gevangenisstraf en jeugddetentie voor stelen motorscooters

Utrecht

De rechtbank Utrecht heeft een 17-jarige en 18-jarige inwoner van Utrecht schuldig bevonden aan (onder meer) het stelen van motorscooters in Duitsland. Het veroordeelde tweetal opereerde in een groep, maar de rechtbank acht niet bewezen dat zij deel uitmaakten van een criminele organisatie.

De rechtbank legde de minderjarige verdachte een jeugddetentie van negen maanden op, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De meerderjarige verdachte kreeg een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij zes weken jeugddetentie opgelegd voor feiten die hij als minderjarige beging.

De rechtbank vindt dat hoewel de jongens die elkaar kenden, veel wisten over het stelen van scooters en de diefstallen in Duitsland volgens een bepaald patroon verliepen, niet geconcludeerd kan worden dat er sprake was van een criminele organisatie. Er was geen sprake van een zodanig gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband, dat hiervan kan worden gesproken. Zo maakten de jongens weinig afspraken en was de samenstelling van de groep die naar Duitsland ging afhankelijk van incidentele omstandigheden, zoals wie er toevallig zin had om mee te gaan.
Provincie:
Tag(s):