donderdag, 19. juli 2007 - 10:32

GGD Fryslân onderzoekt TBC besmetting in Harlingen

Harlingen

Bij een 90-jarige inwoonster van Harlingen is een besmettelijke vorm van tuberculose, TBC, geconstateerd. De vrouw is opgenomen in het MCL te Leeuwarden, wordt geïsoleerd verpleegd en is onder behandeling. GGD Fryslân start een contactonderzoek, waarbij de directe omgeving van deze persoon nog deze week wordt onderzocht.

Zonodig vindt uitbreiding plaats van het onderzoek. Tot nu toe zijn geen besmettingen gevonden. Er bestaat geen relatie met de recente TBC-gevallen in Harlingen.

Tuberculose is een vorm van longontsteking waarbij de patiënt klaagt over hoesten, gewichtsverlies, moeheid, nachtzweten en soms koorts. De ziekte begint vaak sluipend zodat de patiënt de symptomen aanvankelijk afdoet als een griepje dat wel weer zal overgaan. De klachten blijven echter bestaan en verergeren langzaam in de loop van weken tot maanden.

Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen wordt bij elk nieuw ontdekt geval van tuberculose de GGD ingeschakeld. De GGD onderzoekt personen die met de patiënt in aanraking zijn geweest om eventuele besmettingen op te sporen.
Provincie:
Tag(s):