donderdag, 27. december 2007 - 11:57

Glasvezels naar het platteland

Arnhem

Het functioneren van bedrijven en instellingen is sterk afhankelijk van een goede ICT-infrastructuur. Bedrijven in landelijke gebieden moeten het doen met ADSL-verbindingen met lagere datasnelheden. Hierdoor raakt het platteland economisch achterop.

Om dit te voorkomen gaat met een provinciale bijdrage van € 77.750,- in Bronckhorst en Berkelland het project ‘Fiber to the Farm’ van start. Door zélf mee te graven wordt ook het buitengebied binnenkort aangesloten op de elektronische snelweg.

Gelderland en Overijssel werken nauw samen op het gebied van breedband. Door op deeltrajecten de vraag naar glasvezels te bundelen is in Oost Nederland de afgelopen jaren een ‘open’ glasvezelring gerealiseerd. ‘Open’ wil zeggen dat klanten zelf bepalen welk bedrijf internet, telefonie en TV mag leveren.

De verbindende schakel is NDIX (Nederlands Duitse Internet Exchange) uit Enschede. NDIX zorgt ervoor dat via een aantal ‘digitale marktplaatsen’ de onderliggende glasvezelnetwerken aan elkaar worden geknoopt. Leveranciers van internet, telefonie en TV krijgen via de NDIX toegang tot klanten in het gehele netwerk. Op 29 november jl. heeft gedeputeerde Marijke van Haaren in Ede de nieuwste NDIX marktplaats in geopend. Deze is gehuisvest bij het bedrijf BIT.

De glasvezelring tussen steden en kernen is een feit. Met deze glasvezel backbone wordt het technisch en economisch nu mogelijk om ook het buitengebied aan te sluiten. Vanwege de langere afstanden tot centrales is de snelheid van ADSL in het buitengebied een stuk lager dan in stedelijke gebieden. Operators hebben weinig interesse om ook dunbevolkte gebieden te bekabelen. Uit het haalbaarheidsonderzoek in de gemeente Bronckhorst is gebleken dat 60 tot 80 procent van de huishoudens en bedrijven in het buitengebied zit te wachten op snellere verbindingen.

Met de komst van zogenaamde kennisboerderijen krijgt het platteland een nieuwe economische impuls. Daarnaast biedt de kabel mogelijkheden om de leefbaarheid op het platteland te waarborgen. Denk hierbij aan toepassingen in het onderwijs en zorg op afstand.

Fiber to the Farm

Het project Fiber to the Farm wordt uitgevoerd door HAN Expertisecentrum Techniek. Bij voldoende deelname worden langs de provinciale weg Vorden-Ruurlo-Borculo circa 100 tot 150 bedrijven en huishoudens aangesloten op de glasvezelring in Gelderland en de diensten die via de NDIX worden aangeboden (supersnel internet, telefonie, TV).

Het projectmanagement wordt gefinancierd door de gemeenten Bronckhorst en Berkelland, SEO Achterhoek, Rabobank en de provincie Gelderland. De feitelijke aanleg wordt betaald uit het abonnement van de deelnemers. Via een Vereniging van Eigenaren worden zij juridisch eigenaar van het netwerk. Om de kosten voor aanleg te drukken, graven de deelnemers zélf mee. Wanneer deze aanpak slaagt, volgt de rest van het buitengebied.
Provincie:
Tag(s):