donderdag, 28. juni 2007 - 9:23

Gordel-waarschuwing moet inzittende beschermen

Den Haag

Gordels niet goed vast, onderuit zitten met de benen op het dashboard en kinderzitjes die niet goed zijn bevestigd. Deze zaken kunnen levensgevaarlijk zijn voor de inzittenden van een auto.

De ANWB heeft samen met de zusterclubs onderzocht wat de gevolgen zijn van een botsing met een auto bij deze omstandigheden. De consequenties hiervan zijn onthutsend.

De bestuurder gaat met zijn hoofd tegen het dak en vervolgens door de voorruit, de passagier knalt met zijn voeten door de voorruit en de gordel dringt in zijn buik door, baby wordt met stoeltje en al door de auto geslingerd en het slapende kind draait uit de gordel weg en krijgt alle krachten op zijn kwetsbare onderlichaam. Inzittenden die in een juiste positie zaten, hadden veel minder kans op letsel.

De gevolgen van een botsing zijn bij een Volkswagen Golf met twee frontale botsingen van 64 km/u onderzocht. Daarbij is een vergelijking gemaakt met dummies in een juiste en onjuiste zitpositie.

Moderne auto’s worden steeds veiliger door kreukelzones, stabiele compartementen voor passagiers, veiligheidsgordels met gordelspanners. Bij een botsing moeten de inzittenden van een auto op hun plek blijven zodat ze niet tegen de voorruit, deurstijlen, stoelen of andere passagiers knallen. Het is echter wel zaak dat alle moderne veiligheidsvoorzieningen daadwerkelijk gebruikt worden.

De ANWB vraagt fabrikanten om op alle zitplaatsen in een auto een systeem voor gordelwaarschuwing toe te passen. In het instructieboek moeten altijd duidelijke aanwijzigingen staan voor de veilige bevestiging van een kinderzitje. Verder moeten de gebruikers goed opletten dat de instructies goed worden gevolgd.
Categorie:
Tag(s):