woensdag, 5. september 2007 - 10:52

Grafisch Museum huist in monument

Groningen

Ter gelegenheid van Open Monumentendag presenteert het Grafisch Museum Groningen met trots het eigen onderkomen, een waar monument van architectuur uit de vorige eeuw. Het is de voormalige Rabenhauptschool die in 1928 werd ontworpen door de Groningse architect Siebe Jan Bouma (1899-1959).

Bouma werkte van 1920 tot 1942 als tekenaar-ontwerper voor Gemeentewerken Groningen. Hij heeft in Groningen zijn sporen achtergelaten: van toiletgebouwtjes, bruggen en transformatorhuisjes tot volkswoningbouw, scholen en het gebouw van Gemeentewerken.

Het Grafisch Museum Groningen heeft het boekje “Fietsen met Bouma� uitgegeven. Bouma heeft zich bij het ontwerpen van het gebouw aan de Rabenhauptstraat laten inspireren door gebouwen van de architect Dudok.

Deze werkte veel in kubistisch-expressionistische stijl. In het schoolgebouw is deze stijl vooral te herkennen in de opzet, ruimtelijke werking en de verhoudingen. Toch past het pand ook goed binnen de sfeer van de Amsterdamse School, vooral door de detaillering en het materiaal- gebruik, zoals het gebruik van baksteen, de speciale hoekoplossingen en de accentuering van de ingang: een paraboolvormige entree met smeedijzeren hek en een sluitsteen (een gebeeldhouwde natuurstenen pelikaan) van de hand van Ploegkunstenaar Willem Valk.

De buitenzijde van de Rabenhauptschool – nu dus Grafisch Museum Groningen – is vorig jaar fraai gerenoveerd. Met het opknappen van de binnenruimte is inmiddels een begin gemaakt.
Provincie:
Tag(s):