zaterdag, 3. november 2007 - 10:06

'Gratis' asbestplaten dreunen door tot 2030

Goor

Per jaar krijgen ongeveer 400 mensen asbestkanker, in het Twentse Goor is dat aantal echter vele malen hoger dan het landelijke gemiddelde. Tot 2030 zullen in de regio nog zeker twee mensen per jaar extra de dodelijke ziekte krijgen. In de vorige eeuw zijn veel wegen en erven verhard met afgedankte asbestplaten van de voormalige asbestfabriek Eternit. Nu moeten de inwoners deze 'gratis' bouwmaterialen met de dood bekopen.

De asbestdeeltjes hiervan zullen nog zeker 25 jaar voor slachtoffers zorgen zo blijkt uit een rapport van het ministerie van Volksgezondheid dat zaterdag in de tweede Kamer gepresenteerd wordt.

Asbestvezels worden ingeademd en nestelen zich in de longvliezen. Daar prikkelen zij de bekledende cellen en bewerkstelligen zij dusdanige veranderingen, dat deze cellen in kwaadaardige tumorcellen veranderen. Het kan echter wel veertig jaar duren voor de ziekte zich manifesteert. Het grootste deel van de patiënten zijn mannen van middelbare en oudere leeftijd, maar niet in Goor, daar zijn het voornamelijk vrouwen die getroffen worden door de ziekte.

Zaterdag hebben drie specialisten, Longarts H. Sinnighe Damst'e en epidemiologen S. Siesling en A. Burdorf, in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde aangegeven dat zij verwachten dat nog tot 2030 nieuwe gevallen van asbestkanker (pleuramesothelioom) in de regio zullen worden geconstateerd.
Provincie:
Tag(s):