zondag, 8. juli 2007 - 11:25

Grätz krijgt Post Middendorp fotografieopdracht

Groningen

De Post Middendorp fotografieopdracht 2007 is toegekend aan fotograaf Stefanie Grätz uit Amsterdam. De keuze kwam tot stand op voordracht van een jury, bestaande uit Hans Scholten (winnaar 2005), Awoiska van der Molen, Reyer Boxum (allen fotografen), Mirjam de Jonge (RHC Groninger Archieven) en Martha van der Werf (provincie Groningen).

Het thema van de opdracht is: "Groningen tegen de rest van de wereld". De jury was onder de indruk van de toegezonden documentatie en de kwaliteit van het fotografische werk van Grätz. De jury heeft er vertrouwen in dat de kandidate zowel fotografisch als op basis van het ingediende concept het thema op een aansprekende wijze in beeld zal brengen.

Stefanie Grätz neemt als uitgangspunt voor het thema "Groningen tegen de rest van de wereld" de nieuwkomers in de provincie. Zij is van mening dat de grootste verandering in een kleine dorpsgemeenschap wordt bewerkstelligd door de nieuwkomers. Nieuwkomers zijn mensen die geen verbintenis met het dorp hebben waar zij gaan wonen. In tegenstelling tot de oude bewoners, die vaak generaties lang in het dorp wonen en er een hechte band mee hebben.

De fotografe wil onderzoeken hoe er tegen de nieuwkomers wordt aangekeken door de oorspronkelijke bewoners. Wanneer wordt een nieuwkomer geaccepteerd door de gemeenschap, hoe groot is hun invloed, hoe richten zij hun leefomgeving in, wat brengen ze mee? Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en waarom komen ze naar Groningen?Door middel van portretten in de directe leefomgeving van zowel nieuwkomers als oorspronkelijke bewoners, wil Stefanie Grätz dit onderzoek uitbeelden, het 'oude' Groningen tegen de rest van de wereld.
Provincie:
Tag(s):