woensdag, 10. oktober 2007 - 21:46

Greenpeace beschermt walvissen vanuit de ruimte

Greenpeace en wetenschappers van Cétacés en het Centre for Cetacean Research and Conservation volgen bultrugwalvissen per satelliet op hun risicovolle tocht van de Grote Oceaan naar de Stille Oceaan. De wetenschappers hebben de walvissen van zenders voorzien die informatie geven over hun gedrag en over de route die ze kiezen van hun paaigebied naar hun foerageergebied.

Slechts eenmaal eerder is het gelukt om een bultrug op deze reis te volgen. Tijdens hun tocht staan de walvissen bloot aan de bedreiging van de Japanse walvisvloot, die van plan is sinds jaren ook weer op bultruggen te gaan jagen. De route is te volgen via www.greenpeace.org/greatwhaletrail. Greenpeace wil dat mensen in Japan en de rest van de wereld in actie te komen voor de bescherming van deze dieren.

"De walvissen zijn op weg naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Dit zou een veilig toevluchtsoord moeten zijn. Helaas is het reservaat nu juist de plek waar de Japanse walvisvloot jaagt. In de laatste twintig jaar heeft de vloot duizenden walvissen gedood�, zegt hoofd campagnes Eco Matser van Greenpeace.

“Japan jaagt op walvissen onder het mom van een wetenschappelijk programma, maar de kwaliteit en de relevantie van het onderzoek zijn opmerkelijk laag. De wetenschappers waar Greenpeace mee samenwerkt laten zien dat wetenschappelijke informatie te verkrijgen valt zonder ook maar een harpoen af te schieten.�

De walvissen in dit project krijgen ieder een naam. Bultruggen zijn stuk voor stuk uniek en kunnen herkend worden aan de strepen en kleurpatronen in hun staartvin. Die zijn even onderscheidend als onze vingerafdruk. Tien walvissen uit dit project hebben nog geen naam. Binnenkort vraagt Greenpeace mensen wereldwijd mee te beslissen over hoe deze walvissen gaan heten.
Categorie:
Tag(s):