woensdag, 20. juni 2007 - 16:53

Greenpeace in actie tegen kolencentrales

Eemshaven

Milieuactiegroep Greenpeace heeft samen met Groningse vrijwilligers actiegevoerd tegen de bouw van twee nieuwe kolencentrales in de Groningse Eemshaven. In opdracht van Nuon en RWE is vorige maand begonnen met het opspuiten van het bouwterrein met zand. Dit terwijl de Provincie nog geen milieuvergunningheeft afgegeven voor de bouw van de centrales. In een lang lint groeven de actievoerders het funderingszand weer af en stopte dit in zandzakken.

De energiebedrijven steken hun kop in het zand voor het klimaatprobleem, zegt Hans Altevogt, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. Ze kunnen beter investeren in schone energiebronnen, in plaats van het klimaat met steeds meer CO2-uitstoot te belasten. De grote luchtvervuiling van een kolencentrale tast ook de nu nog de schone lucht van Groningen aan.

Met de duizenden gevulde zandzakken trok men naar de stad Groningen om hiervan een nooddijk te maken voor het Provinciehuis. Altevogt: ‘De dijken in het noorden zijn veel kwetsbaarder dan in de rest van Nederland. Juist hier zou het provinciebestuur iets moeten doen tegen klimaatverandering en het rijzen van de zeespiegel. De bouw van de kolencentrales moet nu worden gestopt’.
Provincie:
Tag(s):