dinsdag, 27. november 2007 - 10:19

Greenpeace kritisch over opruimen afval Philips

Amsterdam

Philips doet veel te weinig aan het opruimen van zijn eigen elektronica-afval. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace op basis van een onderzoek. Het Nederlandse bedrijf staat bijna onderaan op de nieuwe internationale Guide to Greener Electronics van Greenpeace.

Het bedrijf zou te weinig doen om aan het uitbannen van PVC en broomhoudende vlamvertragers en neemt geen verantwoordelijkheid voor afgedankte Philips producten. Elektronica-afval wordt vaak gedumpt in ontwikkelingslanden. Daar veroorzaakt het giftige afval grote milieu- en gezondheidsproblemen, aldus Greenpeace.

De nieuwe groene ranglijst voor elektronicaproducenten toont grote verschuivingen. Nokia was de beste, maar zakt naar de 9e plaats. Het inzamelsysteem dat Nokia zegt te hebben, blijkt in de praktijk niet te werken. Sony Ericsson is de nieuwe nummer 1 en Nintendo is het meest vieze elektronicabedrijf.

Greenpeace bepleit dat elektronicabedrijven alle giftige chemicaliën uitbannen en overal ter wereld het eigen afval inzamelen en recyclen. Gelukkig komen er steeds meer producten zonder het giftige PVC en broom op de markt. “De meeste elektronicabedrijven worden langzaamaan groener, maar Philips is één van de slechtste jongetjes uit de klas,� zegt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.�

De meerderheid van de bedrijven heeft inmiddels toegezegd PVC en broomhoudende vlamvertragers volledig uit te bannen. Steeds meer bedrijven zetten producten zonder schadelijke materialen op de markt. Apple, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony and Toshiba hebben onlangs nieuwe producten op de markt gebracht met weinig of zonder de schadelijkste chemicaliën. .

Greenpeace wil dat elektronicabedrijven alle giftige stoffen uitbannen en overal ter wereld het eigen afval inzamelen en recyclen. Alleen dan komt er een einde aan de wereldwijde problemen die veroorzaakt worden door giftig elektronica-afval.
Provincie:
Tag(s):